ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетикаУкраїнська електроенергетика «впала в кому»

Українська електроенергетика «впала в кому»

Чому в Україні збільшився рівень навантаження на енергосистему, скільки вугілля потрібно накопичити на ТЕС до початку опалювального сезону та які результати проведеної ревізії діяльності «Укрінтеренерго», – про це в щотижневому огляді новин від «У.К.».

Минулої зими Україна зіштовхнулася з віяловими відключеннями світла. Вимушену економію споживання електроенергії, яка дозволила знизити навантаження на енергосистему, викликав дефіцит генеруючих потужностей. Наразі чиновники б’ють на сполох – рівень навантаження на ОЕУ перевищив показники минулого опалювального сезону.  Тому країна ризикує знову відчути проблеми з вимкненнями електрики. 

Чиновники пояснили причини високого рівня навантаження на енергосистему цього літа. За словами Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, період надзвичайно високих температур, а відтак – підвищеного споживання електроенергії – збігся в часі з проблемами, які виникли в генерації. 
 
Зокрема, було зупинено деякі блоки ТЕС через ремонт обладнання, брак антрацитного вугілля та загострення обстрілів об’єктів інфраструктури, які розташовані  поруч із зоною АТО.
 
«Окрім проблем ТЕС, ми також сьогодні маємо дуже низьке виробництво на гідроелектростанціях — через низький рівень води. Дніпровський каскад взагалі має найнижчий рівень виробництва електроенергії за всю історію. Тим не менше, уроки опалювального сезону не пройшли дарма, і ми готові до такої ситуації», - наголосив Міністр.
 
«По-перше, завдяки підписаній з РФ прямій угоді було використано імпортну електроенергію для забезпечення потреб українських споживачів. Контракт спрацював саме так, як і планувалося — як страховка у випадку форс-мажору, і імпорт буде припинено, як тільки ми відновимо власні потужності. По-друге, група спеціалістів уже відбула на ті приватні ТЕС, які зупинили блоки, щоб з'ясувати, наскільки виправданим є проведення позапланових ремонтів. По-третє, ми ведемо роз'яснювальну роботу з компанією ДТЕК, переконуючи більш рівномірно забезпечувати їхні станції вугіллям», - розповів Міністр.

 
Міненерговугілля працює над тим, щоб використати потужності острова  Бурштинської ТЕС, який до останнього часу працював для кількох областей та на імпорт.
 
За словами пана Демчишина, використання острова Бурштинської ТЕС для об'єднаної енергосистеми зменшить можливості імпорту.
 
«Водночас саме Бурштинський острів допомагає нашим сусідам з Республіки Польща, в яких виникла нестача потужностей у зв’язку з аномальною спекою. Ми щодня постачаємо 600 МВт до Польщі, ведемо роботу, щоб пришвидшити ремонтні роботи і додати ще 400 МВт додатково», – додав очільник Міненерго.
 
Примітно, на тижні, що минає, на Слов'янській ТЕС констатували «загрозливо критичну ситуацію» з поставками вугілля на електростанцію. Станом на ранок 12 серпня на паливному складі Слов'янської ТЕС зафіксований запас у 101 т «чорного золота». У компанії «Донбасенерго»  кажуть: ТЕС працює «з коліс» - вугілля, що прибуває, відразу використовується для забезпечення генерації енергоблоку №7.
 
«В цілому ситуація характеризується як загрозливо критична. Адже, якщо не вдасться найближчим часом забезпечувати накопичення на складах, доведеться працювати «з коліс». Такий режим роботи неприйнятний для підприємств стратегічної енергетичної галузі. У період осінньо-зимового максимуму навантажень (листопад-березень) для вироблення запланованих обсягів електроенергії Слов'янської ТЕС необхідно близько 900 тис. тонн вугілля. А до жовтня місяця станції необхідно накопичити не менше 220 тис. тонн. При нинішніх обставинах - завдання не з легких», – заявили в «Донбасенерго».
 
Загалом Україні необхідно накопичити приблизно 3 млн тонн вугілля на початок опалювального сезону на складах вітчизняних ТЕС. Про це йдеться в проекті розпорядження Кабінету Міністрів «Про деякі питання забезпечення вітчизняних теплоелектростанцій вугіллям».
 
«До початку опалювального сезону на складах ТЕС необхідно накопичити 2,5-3 млн тонн вугільної продукції», - йдеться в пояснювальній записці.
 
В уряді повідомили, що щодня українські ТЕС споживають 87,3 тис. тонн «чорного золота», а надходження палива мінімальні - лише 7,4 тис. тонн.
 
При цьому, згідно з даними Міненерго, на складах підприємств в зоні АТО сконцентровано до 600-800 тис. тонн антрациту.
 
 
До речі, наприкінці цього тижня Міненерго заявило про завершення призначеної урядом ревізії фінансово-господарської діяльності «Укрінтеренерго». В результаті проведення інспекції виявилося, що порушення у роботі компанії відсутні. Серед питань, які перевіряли, були фінансові аспекти виконання контракту з імпорту електрики з РФ та продажу світла тимчасово окупованому Криму.
 
«Під час ревізії фінансово-господарської діяльності ДПЗД «Укрінтеренерго», здійсненої Державною фінансовою інспекцією в м. Київ, не виявлено порушень щодо здійснення експортно-імпортних операцій з електричною енергією та підтверджено правомірність та законність укладання угод за цим напрямком», – йдеться в повідомленні.
 
Зазначимо, під час проведення ревізії перевірялись такі питання: використання фінансових ресурсів в частині виконання контракту з імпорту електричної енергії з РФ та продажу електричної енергії на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та до Севастополя, відповідність нормам законодавства діяльності «Укрінтеренерго» з укладання міжнародних контрактів на експорт/імпорт електричної енергії, законність визначення вартості при придбанні та реалізації електричної енергії тощо.
 
Примітно, планову ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності ДПЗД «Укрінтеренерго» проведено відносно періоду з 1 січня 2014 року по 31 травня 2015 року.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», на думку експертів, усі дії українського уряду, які були спрямовані на подолання енергозалежності від Росії, не дали своїх результатів. Замість свободи в енергетичному плані, Київ тепер купує у РФ, окрім природного газу, вугілля та електроенергію.
 
Коментарі (0)