ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГУкраїнська електроенергетика змінить тарифні порядки

Українська електроенергетика змінить тарифні порядки

Нацрегулятор розробив механізм стимулюючого регулювання тарифів на виробництво, передачу та поставку електроенергії

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики оприлюднила проект постанови, яким пропонується порядок розрахунку роздрібних тарифів на електроенергію при введенні стимулюючого регулювання. Документ розроблений з метою підвищення «ефективності діяльності та оновлення основних фондів підприємств електроенергетики».

Зокрема, регулятор пропонує механізм розрахунку вартості електроенергії, а також плати за її передачу локальними мережами та поставку за регульованим тарифом на довгостроковий період. Необхідність прийняття такої норми прописана в пункті 130.1.4 Національного плану дій. Проектом постанови у формулу розрахунку тарифів вводиться новий елемент, а саме, передбачається враховувати показник ефективності технологічних витрат електроенергії. Це повинно «стимулювати постачальника енергії щорічно знижувати витрати електроенергії», наголошується в документі НКРЕ.

Нагадаємо, перехід від затратних до стимулюючих методів регулювання суб'єктів природних монополій закріплений в законі № 4998-VI, яким парламент вніс зміни до закону «Про природні монополії (щодо стимулюючого регулювання». Принцип такого регулювання полягає в тому, що підприємству-ліцензіату регулятор встановлює довгостроковий тариф, в рамках якого монополіст може скорочувати свої витрати на виробництво або поставку послуги.

У НКРЕ зазначають, що, у разі ухвалення постанови, його дія поширюватиметься на 44 ліцензіата, які спеціалізуються на передачі електроенергії за регульованим тарифом.

НКРЕ регулює діяльність 1092 ліцензіата, з них 384 - у сфері газопостачання, 542 - в електроенергетиці. Решта 166 - підприємства, що працюють в сферах теплопостачання (ТЕЦ) і транспортуванні нафтопродуктів.

 
Коментарі (0)