ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаУкраїнська енергетична сфера зацікавила нових інвесторів

Українська енергетична сфера зацікавила нових інвесторів

Держенергоефективності сподівається на залучення нових інвесторів в українську енергетичну сферу, зокрема Австрійського банку розвитку, адже для досягнення європейських цілей потрібно близько 100 млрд євро, з них – 60 млрд євро на ЖКГ.

«Енергоефективна економіка – одне з пріоритетних питань державної політики. І залучення інвестицій в цю сферу – це невід’ємна складова», – зазначив Голова Держенергоефективності Микола Пашкевич у ході зустрічі з представником Франкфуртської школи фінансів та управління Іваном Корякіним. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

«Для досягнення європейських цілей нам потрібно близько 100 млрд євро, з них – 60 млрд євро припадає на ЖКГ, потім важка промисловість, сільське господарство та ін. Ще один напрям – відновлювана енергетика, особливо в частині розвитку дрібного сегменту. Наприклад, варто активізувати проекти з невеликою встановленою потужністю до 1 МВт» – наголосив Микола Пашкевич.

Іван Корякін, в свою чергу, зазначив, що такі пріоритети збігаються з цілями одного з європейських провідних банків розвитку, який планує вийти на ринок України. Зокрема, мова йде про Австрійський банк розвитку (ОеЕВ).

«Планується, що інвестиційний портфель банку на енергоефективні проекти складатиме значну суму. Фінансування проводитиметься на загальноприйнятих комерційних відсотках терміном на 5 років. Для малого та середнього бізнесу – це цікавий сегмент», – зауважив він.

Іван Корякін також повідомив, що від українських банків, через які буде йти фінансування, очікують наявність «Центру експертизи», а також залучення до роботи енергоаудиторів.

Голова Держенергоефективності запевнив, що такі ініціативи Україні потрібні, і Держенергоефективності сприятиме приходу нових інвесторів. Зокрема, він зауважив, що Агентство проводить державну експертизу енергоефективних проектів, тому фахівці можуть надавати професійні консультації з цих питань.

Нагадаємо, Австрійський банк розвитку (ОеЕВ) наразі проводить дослідження енергоефективного потенціалу України, необхідність фінансування та пошук потенційних банківських установ для подальшої співпраці. Фінансова установа, яка стане партнером Австрійського банку, отримає фінансування на підтримку проектів енергоефективності та відновлюваної енергетики. Кошти, які отримає український банк, виділятимуться за спеціальною програмою, яку запропонує Австрійський банк розвитку (ОеЕВ). Наразі банк працює за аналогічною схемою в декількох східноєвропейських країнах та в Туреччині.

 
Коментарі (0)