ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїнська енергетика в Криму: сирота чи господиня?

Українська енергетика в Криму: сирота чи господиня?

Підписаний договір про прийняття самопроголошеного Криму до складу РФ змушує задуматися багато про що. І в першу чергу - про енергетичні потужності.

Операція «Возз'єднання»

Вчора Президент Росії Володимир Путін і представники кримської влади (згідно з українським законодавством, не мають легітимного статусу) підписали договір про прийняття самопроголошеної республіки Крим та Севастополя до складу федерації. Згідно з документом, оприлюдненим на офіційному сайті глави РФ, нові утворення прийняті в якості федеральних суб'єктів. Таким чином офіційний Кремль визнає незалежність республіки, проголошену кримським парламентом минулого вівторка, а також результати загальнокримського референдуму від 16 березня, згідно з яким 96,6% кримчан підтримують «возз'єднання» півострова з РФ (дані кримських виборчкомів).

Документ передбачає перехідний період до 1 січня 2015 року, протягом якого РФ має намір врегулювати питання інтеграції нових суб'єктів Російської Федерації в економічну, фінансову, кредитну і правову системи, в систему органів державної влади Російської Федерації, а також питання виконання військового обов'язку та несення військової служби на територіях Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя. Крім того, в угоді зазначено, що кримчани, які бажають зберегти українське громадянство, а також громадяни інших країн та особи без громадянства, отримають місяць на самовизначення. По закінченню цього терміну, особи, які не заявили про збереження свого українського громадянства, автоматично стають громадянами РФ. Разом з тим у документі не вказана процедура, яка б дозволила кримчанам зберегти громадянство України.

Україна такі дії оголосила поза законом. 11 березня Верховна Рада 278 голосами прийняла рішення про розпуск парламенту автономії, не визнала прем'єрство Сергія Аксьонова, також як офіційний Київ не визнав Декларацію незалежності Криму і результати референдуму (в українському законодавстві немає норми про проведення місцевого плебісцита). Вчора, відразу після підписання договору про приєднання півострова до РФ, МЗС заявив про нелегітимність цієї угоди.

«Ми не визнаємо і не визнаємо ніколи ні так званої незалежності, ні так званої угоди про приєднання Криму до РФ», - повідомив журналістам директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк також заявив, що конфлікт з РФ «перейшов у військову стадію» (вчора о 18.00 начальник Кримського регіонального медіацентру Міноборони Владислав Селезньов повідомив, що під час штурму фотограмметричного центру (ФІЦ) Центрального військово-топографічного та навігаційного Головного управління оперативного забезпечення Збройних сил України у Сімферополі загинув український військовослужбовець, а інший отримав поранення).

Українська енергетика «в окупації»

Поки українська влада приймає рішення про те, якою буде реакція України, жителям Криму належить подолати ряд проблем, з якими вони можуть зіткнутися. І перш за все, мова йде про фінансову систему, а також систему життєзабезпечення півострова.

Крим - енергозалежний регіон, при цьому є одним з найбільших споживачів електроенергії. Забезпеченням Криму електроенергією займається ДП «Кримська електроенергетична система НЕК «Укренерго», яка поставляє з материкової частини України в Криму близько 80% електроенергії, згенерованої на Запорізькій АЕС. Енергопостачання йде по мережі ліній електропередачі напругою 220/330 кВ через Перекопський перешийок і Чонгар за чотирма межсистемным зв'язків (три високовольтні лінії 330 кВ і одна - 220 кВ) сумарною пропускною здатністю близько 1 250 МВт.

Споживачам електроенергію постачає ПАТ «Крименерго», 57,49% акцій якого належить ДТЕК Ріната Ахметова, 25% - «Укренерго». На балансі «Крименерго» знаходиться 27,7 тис. км повітряних ліній електропередач 0,4-110 КВ, протяжність кабельних ліній складає 4,2 тис. км Потужність трансформаторів становить 6,027 МВ. Повітряні лінії електропередач компанії були побудовані ще в 40-60-х роках, рівень зношеності - близько 70%. Протягом трьох років компанія щорічно освоює понад 100 млн. грн. власних коштів на реалізацію програми реконструкції мереж 0,4-110 кВ.

Читайте також: Крим може перейти на мобільні електростанції

Примітно, що в Криму фактично відсутні сезонні коливання у споживанні електроенергії, що не характерно для підприємств енергетичної галузі. У зимові місяці збільшується частка електроенергії, споживаної на освітлення та опалення, влітку різко зростає електроспоживання в курортній зоні, де широко використовуються системи кондиціонування. Велика кількість електроенергії використовують зрошувальні системи.

Майже на 20% АРК забезпечує власні потреби в електроенергії. При цьому виробництвом енергії займається кілька компаній. В 2010-2012 роках в Криму побудовані 4 сонячні фотоелектричні станції загальною потужністю 227,5 МВт, в тому числі: Родниковська СЕС (7,5 МВт), Митяевська СЕС (32 МВт), Охотниковська СЕС (82 МВт), Перовська СЕС (106 МВт). Загальна вироблення електроенергії на СЕС склала в 2012 році 303 млн. квтг (38% від загального виробітку енергії в Криму і 5% від загального її споживання). Вітроенергетика на території півострова представлена чотирма державними підприємствами, що здійснюють дослідно-промислову експлуатацію на 7 вітроелектростанціях (далі - ВЕС), на яких встановлено 551 вітроагрегат потужністю 68,2 МВт.

«В плані енергозабезпечення Крим не є самостійним. Наприклад, півострів споживає в 10 разів більше електроенергії, ніж виробляє. Росіяни обіцяють поставити в Криму газотурбінні установки, але їх загальної потужності не вистачить, щоб задовольнити енергоспоживання півострова. Крім того, що видобувається «Чорноморнафтогазом» газу не вистачить навіть для власного споживання Криму, навіть якщо не використовувати його для виробництва електроенергії», - повідомив Міністр енергетики України Юрій Продан в інтерв'ю виданню «Лігабізнесінформ».

При цьому чиновник заявив, що Україна не має наміру відключати Крим від систем енергопостачання.

«Та й поки немає для цього підстав - підприємства хоч і не повністю, але розраховуються. Тим більше ми розуміємо, яка зараз ситуація в Криму», - наголосив пан Продан.

Згадане Міністром Юрієм Проданом державне підприємство АТ «Чорноморнафтогаз» є «дочкою» НАК «Нафтогаз України» і експлуатує 1196 км магістральних газопроводів кримської газотранспортної інфраструктури (всього по півострову проходить 1,5 тис. км газопостачальних магістралей). Однак, говорити про те, що газу Криму катастрофічно не вистачає газу для забезпечення власних потреб не зовсім точно. Показники власного видобутку газу в минулому році склали 1,65 млрд куб. м газу, тоді як в 2012 році - 1,2 млрд куб.м.

Одним із значних переваг української компанії є наявність Глібовського підземного сховища газу проектної ємністю 1 млрд куб.м. Станція підземного зберігання газу забезпечує покриття добової і сезонної нерівномірності споживання газу при проходженні опалювального сезону. Газорозподільні мережі обслуговуються підприємствами, що здійснюють ліцензійну діяльність: ПАТ «Кримгаз», ПРАТ «Теодосія», ПАТ «Керчгаз» та інші. Загальна протяжність газових розподільчих мереж - 9,3 тис. км. Рівень газифікації АРК становить 72,6%, у тому числі в містах і селищах міського типу - 86,4%, у селах - 46,3%.

Долю української газотранспортної системи в Криму намагався вирішити нелегітимний парламент Республіки Крим - 17 березня своєю постановою передав у власність Криму все рухоме і нерухоме майно державної компанії «Чорноморнафтогаз», дочірнього підприємства «Чорноморнафтогазсервис», «Укртрансгаз» і «Феодосійського підприємства по забезпеченню нафтопродуктами». Реакція НАК «Нафтогазу» не змусила себе довго чекати - вчора керівництво «Нафтогазу» звернулося до Господарського суду Криму з низкою позовів. Вони вимагають стягнути з «Чорноморнафтогазу» кредитний борг у 6,2 мільярда гривень. За даними ЗМІ, позови були подані у лютому 2014 року, рішення по них ще не прийнято. Однак, «Чорноморнафтогаз» звернувся з зустрічними позовами. Вони вимагають пролонгації кредитних договорів з «Нафтогазом». У 2012-2011 роки «Чорноморнафтогаз» залучив у «Нафтогазу» безвідсоткові позики на загальну суму близько 6,9 млрд грн. Ці гроші привернули, щоб купити бурові установки для проведення робіт по видобутку газу і нафти на шельфі.

Читайте також: Нелегітимний уряд Криму вирішує долю українських підприємств

РФ збирається вирішувати проблеми газо- та електропостачання Криму, поки не зовсім зрозуміло. Переговори з Україною про передачу потужностей і інфраструктури не ведуться, здійснюється захоплення державних підприємств України. У той же час, самопроголошений перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв заявив вчора в інтерв'ю російському виданню «РИА Новости», що РАТ «Газпром» звернулася до влади Криму з пропозицією розробки родовищ нафти і газу.

«Звичайно, в першу чергу до нас звернувся «Газпром», - сказав він, відповідаючи на питання, чи надходили вже в адресу влади Криму пропозиції від російських компаній з питання розробки родовищ нафти і газу. «Крим є одним з найбільших регіонів в Чорноморському басейні з видобутку на шельфі газу і нафти. Видобуває зараз близько 1,5 мільярдів кубічних метрів газу в рік», - зазначив він, уточнивши, що в 2013 році видобуток вдалося збільшити на 40% за рахунок запуску Одеського і Штормового родовища на шельфі Чорного моря. - «Більше того, Крим перспективний на цьому напрямку, тому що у нас в районі Керчі, за даними геологорозвідки, розташовані одні з найбільших в Чорноморському регіоні басейнів нафти і газу». 

 
Коментарі (3)
Михаил1
19 Березня 2014 p. 11:09
Да, отожмет кремлевская гопота и флот и энергетику. А с помощью наших "лидеров" - так с двойной вероятностью.
Олена1
19 Березня 2014 p. 12:07
Украина окончательно осталась без нефти. Мы этого добивались?
Андрій Осадчий1
19 Березня 2014 p. 13:20
фамилия нового Министра энергетики - Продан. Символично, не правда, ли?