ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаУкраїнська «кістка» в горлі «Газпрому»

Українська «кістка» в горлі «Газпрому»

За словами Валентина Землянського, у такому випадку залишається НАК «Нафтогаз» як контрагент у перемовинах з Москвою, як компанія, яка розподіляє газ усередині країни.

Росії не вигідне реформування НАК «Нафтогаз Україна», оскільки це перешкоджає її планам повністю «поглинути НАК в тому вигляді, який він є». Але, за словами газового експерта Валентина Землянського, упродовж найближчих двох місяців переговори з газового питання будуть заморожені, і зараз вони стоять на паузі через передвиборчу кампанію в Україні. Відтак, наврядчи з боку Москви готується якась реакція щодо реформування НАК «Нафтогазу». Таку думку експерт висловив в коментарі УНН.

«Гіпотетично Росії не буде подобатись і не сподобається взагалі саме реформування НАК «Нафтогазу», тому що пропозиція Росії звучала достатньо однозначно, зрозуміти її було досить просто: хочемо повністю поглинути НАК «Нафтогаз України» в тому вигляді, який він є. Зараз йде розділення НАКу за європейським принципом: три компанії. Відтак, якщо Росія захоче поглинути, або створити СП, це буде три окремих СП – СП з видобування, СП з транзиту, СП з реалізації газу всередині країни. Проте, з урахуванням останньої поправки Кармазіна до 7 статті Закону України «Про трубопровідний транспорт», яка забороняє не лише приватизацію, але й відчуження для створення консорціума, є пряма заборона законодавства», – зазначив співрозмовник агентства.

Читайте також: Недобір газу - прихована загроза

Отже, за словами Валентина Землянського, у такому випадку залишається НАК «Нафтогаз» як контрагент у перемовинах з Москвою, як компанія, яка розподіляє газ усередині країни. «Усе, що могло не сподобатись Росії, уже відбулося», – зауважив він.

На думку експерта, для того, аби поліпшити «газові» стосунки з Росією, Україна вже зробити нічого не може. «Усе, що можна було зробити, ми зробили. Ми маємо контракти до 2019 року. Що стосується роботи всередині країни, то тут ми можемо лише диверсифікувати, тобто максимально позбавлятися залежності від російського газу, тобто зменшувати його частку в імпорті газу до країни», – наголосив він.

Проте, за його словами, розірвати газові контракти 2009 року все-таки можливо. «Або переговори, або Стокгольмський арбітраж. Зараз Росія на переговори не йде. Але якщо її щось буде не влаштовувати, як кажуть, заходьте, будемо розмовляти», – зауважив він, додавши, що ймовірність завжди є, проте невідомо, чи буде використовуватися ця можливість.

Читайте також: «Газпром» націлився на українські облгази

Але, за словами Валентина Землянського, найближчі два місяці переговори з газового питання будуть заморожені, зараз вони стоять на паузі. «Москва слідкує за перебігом передвиборчої кампанії в Україні. Я не думаю, що з боку Москви готується якась реакція щодо реформування НАК «Нафтогазу», – сказав він.

«Якщо з боку України лунатимуть заяви стосовно перегляду контрактів через реформування НАКу, тоді Москва зреагує. В інших випадках буде спостерігати за тим, що відбувається», – резюмував експерт.

 
Коментарі (0)