ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаУкраїнське вугілля отримає шанс

Українське вугілля отримає шанс

Україна може частково замінити російський газ на вітчизняне вугілля. За показниками теплопровідності, вугілля, яке видобувають на території України, визнано одним із найкращих у світі.

Україна може частково замінити російський газ на вітчизняне вугілля, повідомив незалежний експерт в сфері енергетики В’ячеслав Княжницький. За показниками теплопровідності, вугілля, яке видобувають на території України, визнано одним із найкращих у світі. 

«По теплопровідності українське вугілля – одне з найкращих і нам необхідно більш інтенсивно використовувати його, але за умови застосування найкращих передових технологій. Згадайте, коли у нас була криза з Газпромом, ми використовували вугілля – замінювали ним газ. Це є абсолютно реальним і частка використання вугілля досить-таки не мала», - зазначив експерт. Сьогодні вугілля найбільш активно використовують на підприємствах  теплоенергетики. Але Україна має практику більш широкого використання такого виду корисних копалин, яку доволі успішно можна застосовувати і зараз.

«Ціна імпортованого газу для України – це ціна заміщення. Тобто, якщо нам газ стає дорожчим, то ми маємо знайти той енергоносій, який буде для нас найвигіднішим з економічної точки зору. Так от газ для нас і питання його заміщення – це, перш за все те, чим ми багаті – вугілля. І ціна прив’язки газу до нафти – повна дурниця стосовно України і ми повинні були відстоювати це ще на початку 2000 років, аби такого не було, тому що наша структура споживання газу та виробництва електроенергії й тепла не така велика була свого часу. І на сьогодні, якщо нам не потрібен газ, то ми повною мірою можемо замістити його вугіллям. Це і є ціна нашого газу. Це абсолютно нормально, це використовують у Європі і ми повинні так робити», - наголосив пан Княжницький.

Читайте такожВід газу до слів

Разом із цим експерт додав, що проблемним є питання імпортування вугілля.

«Я нещодавно дивився один телеміст, так там донецькі представники були дуже стурбовані тим питанням, що Україна імпортує вугілля. Коли ми підписували Меморандум під час закриття Чорнобильської станції, то вирішувалось питання про придбання вугілля для запуску конденсаційних потужностей, тобто щоб конденсувати виробництво енергії. І то було вугілля, придбане по тендерах з Росії. З точки зору споживача, який платить і хоче надійно отримувати енергію і тепло, то тариф має бути меншим. І якщо виробник працює на ринкових принципах, то це в інтересах споживача... А щодо якості, то не знаю як з західних регіонів, але Донбаське вугілля має хорошу якість», - підкреслив експерт.

Нагадаємо, у порівняні з аналогічним періодом минулого року індекс обороту (реалізації) продукції добувної та переробної промисловості склав 103,5%.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)