ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаНові способи споживання енергії

Нові способи споживання енергії

Найбідніша країна Європи – Україна – витрачає таку ж кількість газу, як і найбагатша - Німеччина.

Найбідніша країна Європи – Україна – витрачає таку ж кількість газу, як і найбагатша - Німеччина. Про це повідомив Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

«Однією із основних проблем України є те, яким чином вона споживає енергетику, наскільки ефективно вона це робить. Зараз нам треба максимально сконцентровано та активно розвивати енергозберігаючі технології, які дасть нам можливість максимально мало споживати. До того ж, при такому рівні споживання ми зможемо менше залежити від Росії та Газпрому, що також не менш важливо. Адже зараз найбідніша країна Європи – Україна -  витрачає стільки ж газу, скільки й найбагатша - Німеччина.  І це найбільш серйозний показник того, що нам вкрай необхідно займатись енергозбереженням», - сказав Олексій Голобуцький.

Читайте також: Енергоефективність в кредитних руках

За словами експерта, найближчими роками це питання лише загострюватиметься, адже щороку тарифи на енергоносії лише зростатимуть.

«Тарифи в принципі повинні рости, вони вже зараз не відповідають дійсності. Говорити, що це величезний тягар на бюджет – це навіть зайве, просто треба зробити так, щоб усім було зрозуміло з яких саме причин росте ціна. От сьогодні вже йде мова про те, що після виборів ціна на електрику виросте у 3 рази і потім вона не буде знижуватись, а тільки навпаки», - наголосив експерт.

Вже зараз вдається прогнозувати виграш підприємств, які вкладають кошти у енергоефективність. Відповідну проекцію можна зробити і на житловий фонд – утеплення будинків має стати першочерговою справою українців.

Читайте також: Теплозбереження: що раніше, то дешевше

«У всьому світі відповідний рівень енергоефективності досягається надзвичайно просто: за допомогою економіки – грошима, і зробити це треба так, щоб було не вигідно використовувати не енергозберігаючі технології. У нас зараз 70-80% тепла втрачається у мережах на шляху до споживача, бо у нас застарілі інфраструктури, і ми за все це платимо. А усе йде до того, що кожного року ціни на енергоносії підвищуватимуться, адже держава вже не може нести на собі цей тягар. І от коли енергоносії коштуватимуть хтозна скільки, тоді люди і почнуть задумуватися над тим, як же зекономити. У всьому світі економлять за допомогою автономного опалення, утеплення будинків та вікон. Нам усі ці речі здаються дивними та смішними, адже у нас всі ці речі коштували копійки. А от через деякий час у нас все це коштуватиме серйозних грошей і люди почнуть це робити», - зазначив Олексій Голобуцький.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)