ГоловнаПублікаціїГазопостачанняУкраїнсько-російські «газові» відносини на межі розриву

Українсько-російські «газові» відносини на межі розриву

Український уряд намагається вирішувати «газові» питання з Росією. Хто підтримує Київ, а хто шантажує «блакитним» паливом та чи реалізує українська влада програму заміщення газу в країні - читайте у щотижневому огляді «України Комунальної»

Завершується ще один тиждень січня. Ці 7 днів принесли вісті про скандальні заяви Росії щодо поставок газу Україні на літній період та інформацію про кроки уряду про заміщення «блакитного» палива. Так, ударом по українській мрії розв’язання «газового» питання стала заява Міністра енергетики Російської Федерації Олександра Новака про те, що Москва не планує підписувати угоду з Україною про поставки природного газу з 1 квітня 2015 року. РФ вважає недоцільним продовження поставок газу у літній період на територію України.

«Ми не вбачаємо доцільності у тому, щоб готувати якийсь новий документ з квітня місяця. Оскільки в чинній угоді, у зимовому пакеті так званому, фактично відображені умови існуючого контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом», - сказав він.

В свою чергу, голова правління «Газпрому» Олексій Міллер повідомив про те, що російський газовий монополіст побоюється за транзит «блакитного» палива через територію України. Аргументував свої висловлювання пан Міллер тим, що НАК «Нафтогаз України» проводить відбір газу з підземних сховищ, що і стало причиною занепокоєння «Газпрому» щодо транзиту палива.

Водночас, Європа не полишає сподівань на довготривалі поставки РФ газу в Україну, на які може позитивно вплинути рішення Стокгольмського арбітражного суду. Так, у Європі виступають за угоду про газовий план Росії-України на літній період. Про це сказав Віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шафчовіч під час візиту до Росії.

«Я вважаю, що ми повинні обговорити це якомога швидше з тим, щоб мати угоду до кінця поточної зими для поставок газу влітку і далі. Ми не повинні залишати (рішення цього питання - ред.) на останній момент», - заявив Марош Шефчовіч.

Проте, аргументи європейського чиновника не вплинули на Москву. Тож, «Газпром» пригрозив європейцям розривом «газових» відносин, якщо ті не розпочнуть будівництво газопроводів до турецько-грецького кордону в обхід України. На це одразу відреагував «Нафтогаз». Очільник НАКу Андрій Коболєв назвав заяву російської газової компанії такою, що позбавлена економічного сенсу.

«Намір «Газпрому» різко перервати багаторічні відносини з Євросоюзом, якщо європейці не почнуть в терміновому порядку будувати газопроводи, щоб приймати російський газ на турецько-грецькому кордоні, позбавлені економічного сенсу і викликають подив. Це політичний блеф», - сказав голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Читайте також: В Україні зменшився добовий відбір газу

Зауважимо, що «Нафтогаз» повідомляє про дотримання всіх брюссельських домовленостей, а Москва лише намагається відсунути Україну від європейського газового ринку.

Відтак, Україна за минулий рік скоротила транспортування російського газу на 27%.

Тож влада не полишає пошуків шляхів розв`язання «газового» питання. Так, чиновники вирішили виділити 500 млн гривень на заміщення газу. Така сума передбачена Державним бюджетом на 2015 рік, яка, на думку можновладці, є достатньою для тарифного стимулювання заміщення «блакитного» плива.

«Мова йде про надання державою компенсації між економічно обґрунтованим тарифом на виробництво теплової енергії з будь-яких видів палива та енергії (за винятком природного газу) і збитковим тарифом на виробництво теплової енергії на таких же теплогенеруючих установках для потреб населення», – повідомили у прес-службі уряду.

Крім цього, Мінрегіон повідомляє про надання близько 1600 кредитів громадянам на купівлю «негазових» котлів з початку жовтня минулого року. Найбільш популярними серед населення є твердопаливні котли.

Вірогідно, що такі кроки зумовило і те, що українці не вкладаються у ліміти використання газу. Лише за грудень минулого року обсяги спожитого газу населенням перевищили ліміти на 25,6%. За оперативними даними, підприємства ТКЕ, промисловість та бюджетні установи використали близько 3 млрд кубометрів газу при планових обсягах споживання 2,4 млрд куб. м. В той час як населення у грудні 2014 навпаки знизили споживання «блакитного» палива на 12% та використало 2,3 млрд кубометрів газу.

Читайте також: Україна скоротила імпорт серед джерел газу

Тож, НАК «Нафтогаз України» провела розрахунки собівартості видобутого ПАТ «Укргазвидобування» природного газу і з'ясувала, що економічно обґрунтована собівартість видобутого в 2015 році газу складе 5430 грн за тисячу кубометрів, або 319,4 дол. за курсом 17 грн за дол.

Що ж стосується електроенергетики, то Україна планує змінити деякі пункти у контракті щодо поставок електроенергії Російською Федерацією. Про це повідомила начальник управління з комерційної діяльності «Укрінтеренерго» Леона Авіженіс. За її словами, відповідні поправки стосуються схеми ціноутворення, графіка поставок та інших параметрів контракту.

«Компанія в особі своїх співробітників вже підготувала свої зауваження з приводу контракту», - сказала вона.

 


 

 

 

Реклама: Купите лабораторные весы на сайте www.gosmetr.ru. Больше информации вы найдете тут, на ресурсе. Наши менеджеры помогут вам в выборе!

 
Коментарі (0)