ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїнську ГТС занедбали на роздоріжжі вибору

Українську ГТС занедбали на роздоріжжі вибору

Україні необхідно зайняти рішучу позицію щодо подальшої долі ГТС. Зокрема, важливо переглянути домовленості із Росією.

Ситуацію з українською ГТС треба вирішувати, тому що на сьогоднішній день це така собі «валіза без ручки». Таку думку висловив генеральний директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі радіостанції «Голос Столиці», пише Golos.Ua

За його словами, Україна не використовує цей ресурс, а повинна вибрати один з двох шляхів.

«Або ми здаємося на волю Росії, віддаємо ГТС їй або будь-якому консорціуму, і нехай вони хоча б дбають про її стан, тому що сьогодні на Україні лежить тягар підтримки технічного стану ГТС, на це витрачаються великі гроші, а результату від цього немає. Або нам потрібно зайняти рішучу позицію в діалозі з Росією і сказати: «Ваш газ продається на нашому кордоні, і всі інші питання - наші», - сказав експерт.
 
Тим більше, підкреслив пан Харченко, що Росія не платить за газ, яким користується взимку.
 
 
«Вона закачує його в газові сховища, які належать Україні, за рахунок України, потім підтримує їм газовий транзит», - сказав він.
 
Також експерт переконаний, якщо Україна знайде в собі сили зайняти тверду позицію, чітко відпрацювати з Росією ці питання і стати реекспортером російського газу, то ситуація докорінно зміниться.
 
«Росія це добре розуміє, і всі ці роки відчайдушно бореться з такою позицією і з її представниками всередині України», - підсумував він.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з наступного року планується розширення експортних можливостей української газотранспортної системи. Посадовці бачать реалізацію цього завдання у використанні існуючої інфраструктури та визначенні нових маршрутів транспортування газу в країни ЄС.
 
Коментарі (0)