ГоловнаВибір редакціїГазопостачанняУкраїнську ГТС заповнить сланцевий газ

Українську ГТС заповнить сланцевий газ

Через політичну плутанину обсяги транзиту газу по території України будуть поступово знижуватися, а єдиною можливістю заповнення «труби» стане промисловий видобуток сланцевого газу, який почнеться через кілька років.

Експерти вважають, що представникам української влади та опозиції необхідно виробити єдину позицію щодо подальшої долі газотранспортної системи. У той час, як представники уряду заявляють про можливу приватизацію ГТС, опозиційні політики закликають українців до протестів проти цього, - інформує «УНІАН».

Опитані експерти вважають, що такий стан речей демонструє як Росії, так і Європі високі політичні ризики, які пов'язані з подальшим використанням української ГТС для транзиту газу. Таким чином, Росія і далі буде змушена будувати обхідні газопроводи для поставок блакитного палива до Європи, а ЄС і далі буде проявляти пасивну позицію щодо створення консорціуму з експлуатації української ГТС.

Через політичну плутанину обсяги транзиту газу по території України будуть поступово знижуватися, а єдиною можливістю заповнення «труби» стане промисловий видобуток сланцевого газу, яка почнеться через кілька років.

«Дискусії між нинішньою владою і опозицією демонструють високі політичні ризики, які пов'язані з невизначеністю подальшої долі ГТС. Зверніть увагу - на приватизацію ГТС не пішла ніяка влада за останні два десятиліття, хоча це питання обговорюється ще з 1996 року. Питання про ГТС занадто сильно політизується, і сьогодні цю ситуацію дуже складно змінити. Якби не було такої політичної складової в цьому питанні, експлуатація ГТС лежала б виключно в економічній площині і не викликала таких бурхливих політичних дискусій», - сказав Богдан Соколовський, екс-уповноважений президента України з питань енергетичної безпеки.

Читайте також: ЖКГ на газових конфорках

«Мені здається, що навіть в уряді зараз немає єдиної думки про подальшу долю ГТС, не кажучи вже про те, щоб знайти спільну мову з опозицією», - додав він.

Експерти вважають, що саме політична невизначеність в Україні стала причиною пасивної позиції Європи у створенні тристороннього консорціуму Україна-ЄС-Росія, а також причиною того, що «Газпром» почав будівництво обхідних Північного і Південного потоків. «Опозиції в питанні ГТС потрібно зайняти більш конструктивну позицію, а не просто критикувати будь-яку ініціативу влади. Я б хотів, щоб у виступах лідерів опозиції по темі ГТС було більше конкретики. Потрібно не просто говорити, що все погано, а пропонувати, що потрібно зробити», - каже БЮТівець Олександр Гудима, колишній член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу.

У той же час опитані фахівці зійшлися на думці, що на колишні обсяги транзиту російського газу, які в попередні роки становили близько 100-120 млрд кубів в рік українська ГТС вже не вийде. Але Гудима упевнений, що навіть у разі зниження обсягів транзиту російського газу по українській ГТС, вона «сухою» не залишиться. Він нагадує, що в найближчі роки американські компанії Shell і Shevron почнуть промисловий видобуток сланцевого газу на території України, і ми можемо почати його продавати в Європу, здійснюючи поставки з власної ГТС.

Нагадаємо, раніше уряд передав на розгляд парламенту законопроект про виключення ГТС з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.

 
Коментарі (0)