ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїну не врятує жоден реверс

Україну не врятує жоден реверс

Без зменшення енергоспоживання, на думку експертів, Україну не врятує жоден реверс газу. Окрім того, потрібно робити акцент на енергоефективності та енергозбереженні.

При тому обсязі споживання газу, який є зараз, ніякі альтернативні джерела поставок енергоносіїв ситуацію в Україні не врятують. Такої думки експерт з питань енергетики Валентин Землянський, - повідомляє «ГолосUА».

За його словами, наразі в Україні є проблема «нерегульованості» всіх ринків, які є енергозалежними і енергоспоживаючими.

«Це газовий ринок, тобто поставки його для балансу. Ми знаємо, що населення приблизно споживає 15-16 мільярдів кубів, ТКЕ (Теплокомуненерго) споживає близько 8-9 мільярдів кубів, промисловість споживає десь 20-25 млрд кубів, іншими словами, у цьому випадку є абсолютна нерегульованість відповідного питання», - зазначив експерт.

На його думку, така ситуація склалася через те, що у контролюючих органів немає точних даних тому, що, «Нафтогаз» називає одну цифру, статистика іншу, митниця третю, «Газпром» говорить про свої цифри».

До того ж Валентин Землянський переконаний, що у діях нового українського уряду щодо розв'язання газової суперечки з РФ простежується політика його попередників.

«Нова влада йде шляхом можливих торгів, формату «не хочете так, тоді ми будемо брати реверс». Тобто це чисто політичний момент, який до реальної зміни ситуації в українській економіці ніякого стосунку не має, оскільки основний удар повинен бути зроблений на реформування внутрішніх (енергозалежних - ред.) ринків», - підкреслив експерт.

Читайте також: Росія не вестиме газових переговорів з Україною

Він упевнений, що для вирішення газової суперечки з РФ потрібна політична воля.

«Держава повинна створити правила гри, які стимулюватимуть споживача з одного боку і карати недбайливих користувачів - з іншого. Тільки таким чином можна змінити ситуацію, скоротити споживання газу, впровадити технології енергоефективності, енергозбереження. Для цього має бути політична воля з боку держави, яка буде створювати максимально сприятливі умови, для тих, хто хоче цих змін», - підсумував пан Землянський.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, за словами глави НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, компанія закачує в підземні сховища від 20 до 34 млн кубометрів газу на добу. Такі обсяги набираються за рахунок поставок з європейських країн і власного видобутку.

 
Коментарі (0)