ГоловнаКоментаріГазопостачанняРосія не вестиме газових переговорів з Україною

Росія не вестиме газових переговорів з Україною

Росія не має наміру сідати з Україною за стіл переговорів щодо газопостачання. Принаймні, станом на сьогодні, коли немає розрахунків за попередні поставки блакитного палива.

На сьогодні немає передумов для газових переговорів з Україною. Про це заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер, - повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на російські ЗМІ.

За його словами, Україна повинна спочатку заплатити за газ, поставлений раніше.

У той же час пан Міллер нагадав, що недостатні запаси в підземних сховищах газу України можуть викликати несанкціонований відбір вже восени. Глава «Газпрому» оцінює ймовірність такого сценарію як дуже високу.

Також Олексій Міллер повідомив, що «Газпром» уже почав закачування газу в європейські підземні сховища. Газовий холдинг має там більше 2,5 млрд куб. м оперативного резерву і зможе закачати ще понад 5 млрд куб. м.

Читайте також: Європа поплатиться за реверс газу в Україну

Зазначимо, раніше пан Міллер прогнозував продовження зниження поставок газу в країни ближнього зарубіжжя через ситуацію в Україні. При цьому він нагадав, що 2013 році обсяги поставок газу групи «Газпром» в країни ближнього зарубіжжя склали 59,4 млрд куб. м, а виручка від продажу - 423,5 млрд руб.

Як повідомляла «Україна Комунальна», Європейська комісія назвала «абсолютно неприйнятними» погрози голови правління «Газпрому» Олексія Міллера «покарати» ті європейські компанії, які постачають або транспортують газ в Україну.

«Комісія очікує, що «Газпром» і надалі буде надійним постачальником та виконуватиме свої договірні зобов'язань vis-á-vis своїх партнерів по ЄС. Ніщо не заважає компаням ЄС вільно розпоряджатися газом, купленим у «Газпрому», тому немає нічого «наполовину шахрайського» в таких комерційних операціях, що включає в себе продаж газу споживачам як всередині ЄС, так і третім країнам, таким, як Україна», - наголосили в Європейській комісії.

 
Коментарі (0)