ГоловнаКоментаріГазопостачанняУкраїну від російської енергозалежності врятує зниження споживання газу

Україну від російської енергозалежності врятує зниження споживання газу

Україні потрібно зменшити обсяги споживання природного газу. Лише за таких умов «Газпром» не матиме можливості диктувати свої умови.

Українці мають важелі впливу на «Газпром». Головний – це зменшення кількості споживання природного газу. Такої думки дотримується керівник програм аналітичного центру «Діксі груп» Роман Ніцович, повідомляє «Громадське радіо».

«Чим менше ми споживаємо газу, тим менше у «Газпрому» можливостей диктувати свої умови. Наразі зменшення споживання відбулося не скільки через енергозберігаючі заходи, а через падіння економіки, так як впало споживання палива промисловістю», - зазначив пан Ніцович.

Зокрема, він вважає,для того щоб отримати незалежність від російського газу в майбутньому, потрібно налагодити нормальний внутрішній режим видобутку «блакитного» палива в Україні, щоб в інвесторів був інтерес вкладати гроші в цей бізнес.

«Ми повинні розуміти, що коли ця криза мине, і економіка буде відроджуватися, тоді буде зростати і споживання газу. Або ми будемо активно працювати над ресурсозбереженням, тобто споживати ту ж кількість газу, але виробляти більше продукції, або будемо шукати інші поставки газу», - сказав Роман Ніцович.

Читайте також: Зниження ренти не пов'язано з ціною на газ

Нагадаємо, в Уряді наголосили, що Україна через 10 років може стати повністю енергонезалежною.

«Є ціль, яку ми досягнемо - за десять років Україна буде повністю енергонезалежною державою», - сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Зокрема, він зазначив, для цього Уряд подав до Парламенту новий закон про ренти.

«Не той популістський закон, який мої політичні опоненти пропонують прийняти. А закон, який передбачає: той, хто видобуває, свердлить нові джерела, збільшує обсяги видобутку природного газу, - той отримує низьку ренту і додаткові стимули для інвестицій в газовий сектор», - наголосив пан Яценюк.

Окрім стимулювання внутрішнього виробництва для досягнення енергоефективності, за словами Глави Уряду,  важливе зменшення споживання енергоресурсів. Наразі, Україна вже скоротила споживання газу на 20%.

Примітно, Україна протягом 2015 року скоротила обсяг закупівлі російського «блакитного» палива майже в три рази.

Відтак, в Україну за період з січня по вересень 2015 року з Російської Федерації поставлено 4,633 мільярда кубометрів газу проти  минулорічних 13,932 мільярда кубометрів.

 
Коментарі (0)