ГоловнаКоментаріГазопостачанняЗниження ренти не пов'язано з ціною на газ

Зниження ренти не пов'язано з ціною на газ

Зниження рентних ставок не має відношення до ціни на газ. Якщо ставка буде знижена, можна буде вийти на нормальні ринкові відносини, де компанії видобуватимуть газ за комерційними цінами. Відтак, це дозволить розвивати видобуток «блакитного» палива.

Зниження ренти на видобуток газу ніяк не пов'язане з ціною на газ. Це два зовсім різних питання. Таку думку висловив Голова ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко, передає «РБК-Україна».

«Це два різних питання. Питання ціни газу - це глобальна реформа, яка в Україні назріла ще 20 років тому. Чим швидше Україна прийде до комерційних цін на газ, тим для неї краще. Питання ренти - це питання вилучення платежів у державний бюджет, питання балансування бюджету, це питання, яким чином Мінфін планує наповнення бюджету, питання джерел покриття його потреб. Це питання ніяк не пов'язане з ціною на газ. Той, хто таке каже, займається популізмом», - сказав пан Прохоренко.

На його думку, чим швидше вдасться відійти від нього, тим швидше реформуються ціни в країні і можна буде вийти на нормальні ринкові відносини, де компанії видобувають газ за нормальними комерційними цінами. А це дозволить розвивати його видобуток.

«Нас стримує відсутність фінансового ресурсу, коли ми його отримаємо, ми зможемо інвестувати більше і нарощувати видобуток. Поки компанія не може цього робити, ми знаходимося в режимі підтримки видобутку на сьогоднішньому рівні. Говорити про розвиток у такій ситуації складно», - зазначив Олег Прохоренко.

Читайте також: Українцям не варто розраховувати на зниження тарифів на газ

Також він повідомив, якщо буде знижена ставка, то для «Укргазвидобування» реально до 2020 року мати видобуток на рівні 20 млрд куб. м в рік. Ця оцінка ґрунтується на внутрішньому аналізі, але потребує підтвердження. І для цього планується залучити міжнародних експертів, які б дали оцінку родовищ і свердловин, щоб сформувати розуміння, наскільки ця цифра реальна. Можливо, порядок цифр виявиться дещо іншим.

Нагадаємо, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголошує, що норма щодо зниження ренти на видобуток газу в разі ухвалення може призвести до ліквідації соціальної норми у вартості «блакитного» палива.

«Саме через те, що «Укргазвидобування» має газ власного видобутку і ціна «Укргазвидобування» не є сьогодні ринковою, ми знайшли можливість дати 1200 куб. м газу на опалювальний сезон для кожного домогосподарства за ціною, яка вдвічі нижча за ринкову - не 7200, а 3600 гривень. Зменшити ренту для «Укргазвидобування» означає, що ми повинні ліквідувати соціальну норму і підняти ціну газу з 3600 до 7200 гривень.  Я виступаю проти цього», - заявив Прем’єр.

 
Коментарі (0)