ГоловнаНовини ЖКГТранспорт«Укравтодор» віддає ділянку дороги Київ-Чоп приватній компанії

«Укравтодор» віддає ділянку дороги Київ-Чоп приватній компанії

Роботу по реконструкції дорожньої ділянки Київ-Чоп «Укравтодор» планує перекласти на плечі приватної компанії. При цьому «Укравтодор» збирається контролювати якість виконаних робіт і штрафувати компанію-підрядника у разі виконання недобросовісної роботи.

Державне агентство автомобільних доріг України планує віддати дорожну ділянку Київ-Чоп (Львівська область, 187 км) на утримання приватної компанії. Про це повідомила голова департаменту міжнародного співробітництва «Укравтодору» Терезія Бабич, пише УНІАН

За словами Терезії Бабич, «Укравтодор» не буде втручатися в те, як приватна компанія буде утримувати цю дорогу. Таким чином, у компанії-підрядника буде повна свобода дій - в її праві вибирати матеріали для утримання дороги, використовувати нові підходи.
 
«Укравтодор» буде лише контролювати якість виконаних робіт, яке буде оцінюватися за кількома критеріями, а саме: міцність покриття, частота прибирання від снігу, розмітка.
 
Як повідомляє представник «Укравтодору», ідеологія підходу до реалізації першого проекту автомагістралі Київ-Чоп наступна: контракт буде укладений на 7 років замість 1 року. Для приватної компанії буде фіксована ціна, що сприятливо вплине на впевненість компанії в тому, що у неї є кошти для виконання всіх робіт.
 
При цьому в держагентстві відзначили, що оплату «Укравтодор» буде здійснювати на періодичній основі в залежності від того, наскільки підрядник вчасно виконує свої зобов'язання. Якщо підрядник не буде вчасно і неякісно виконувати свою роботу - буде діяти система штрафних санкцій. Таким чином, «Укравтодор» хоче мотивувати приватну компанію до своєчасного і якісного утримання дороги.
 
Нагадаємо, на сьогоднішній день «Укравтодор» розробив проект-стратегію, що передбачає поширення цієї практики на всі дороги державного значення, але його деталізація буде тільки після того, як пройде хоча б один рік експлуатації першої дороги.
 
«Якщо проект спрацює, то ми маємо намір поширити таку практику на інші дороги», - підкреслила Терезія Бабич.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна», раніше голова «Укравтодору» заявив, що вартість будівництва якісних українських доріг наближається до європейських розцінок.
 
Так, вартість одного кілометра доріг першої категорії в Україні зросла до 54 -65 млн грн за кілометр. За словами голови «Укравтодору», будівництво доріг високої якості не може обходитися дешевше.
 
Нагадаємо, раніше повідомлялося про наміри реорганізувати державну акціонерну компанію «Автомобільні дороги України», виділити з цієї компанії окремі акціонерні компанії, сфери управління корпоративними правами яких будуть передані облдержадміністраціям.
 
Коментарі (0)