ГоловнаКоментаріТранспорт«Укрзалізниця» вимагає державних дотацій

«Укрзалізниця» вимагає державних дотацій

Цьогоріч на «Укрзалізницю» чекають масштабні структурні перетворення. Зокрема, в адміністрації залізничного транспорту хочуть, щоб держава переглянула її роль, як залізничного перевізника.

«Укрзалізниця» за минулий рік поповнила державну скарбницю приблизно на 20 млрд грн. У той же час, у відомстві говорять, що перевезення пасажирів здійснювалися за рахунок транспортування вантажів. Відтак, в «Укрзалізниці» у 2015 наполягатимуть на державних дотаціях на пасажирські перевезення. Про це на прес-сконференції заявив в. о. генерального директора Державної адміністрації залізничного транспорту Максим Бланк.

«За минулий рік залізниці України сплатили до бюджетів державних цільових фондів 12 млрд грн податків та обов’язкових платежів і ще близько 8 млрд грн спрямували на пасажирські перевезення, які субсидуються за рахунок вантажних. Усі пільги мають бути оплачувані державо, яка їх і встановлює. Не повинен вантажовідправник платити за пасажира. Це некоректна політика до Укрзалізниці і вантажовласників. Немає жодної країни світу, де залізниці не отримують дотацій. Механізми дотацій існують скрізь», – сказав Максим Бланк.

Крім цього, пан Бланк зауважив, що наразі активи галузі занижені від 10 до 15 разів по різних позиціях. У відомстві вважають, що таким чином вони є донором держави.

Читайте також: «Укрзалізниця» може розірвати співпрацю з російською колегою

«За рахунок амортизації через заниженість активів ми можемо на 14 списаних із парку вагонів придбати лише один. За міжнародними оцінками, це збиткова діяльність», – повідомив Максим Бланк.

Також, у цьому році «Укрзалізниця» продовжить процес створення акціонерного товариства «Українська залізниця». Хоча наразі, такі ініціативи, за словами представників відомства, гальмується судовими позовами Антимонопольного комітету.

Пан Бланк також наголосив на антикорупційній політиці «Укрзалізниці», яка буде активно провадитись протягом цього року.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, до літа 2015 року в Україні планують підвищити ціну на залізничні квитки. Також зазначається, що тарифи на пасажирські перевезення підвищаться, якщо якість надання послуг вийдуть на вищий рівень.

 
Коментарі (0)