ГоловнаНовини ЖКГТранспортУкрзалізниця вчиться економити

Укрзалізниця вчиться економити

За 8 місяців Укрзалізниця зекономила енергоресурсів на 81,1 млн грн

Укрзалізниця продовжує працювати над підвищенням енергоефективності галузі  в рамках  Комплексної державної програми по енергозбереженню.

Так за 8 місяців цього року завдяки впровадженню енергозберігаючих заходів у залізничній  галузі зекономлено 17,5 тис. тонн палива в умовному обчисленні:  28,7 млн кВт.год електроенергії, 4,2 тис. тонн дизельного палива, 417 тис. куб.м. природного газу, 1,5 тис. тонн вугілля, 403 Гкал теплової енергії. Орієнтовна економія енергоресурсів за цей період склала 81,1 млн грн.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Укрзалізниці.

Перший заступник генерального директора Укрзалізниці Микола Сергієнко, який очолює Оперативний штаб із забезпечення енергозбереження Укрзалізниці, зазначив, що у структурі експлуатаційних витрат галузі енергоресурси складають до 21%, тому зменшення їх споживання для залізничників є одним із важливих напрямків роботи.

«Питанню збереження енергоресурсів та їх економії приділяється увага на кожній із залізниць України. Результат, до якого ми прагнемо – це зменшення використання енергоресурсів із 21% до 10% як мінімум. За останні роки у підвищенні енергоефективності галузі спостерігається позитивна динаміка. За період із 2000 року енергоємність  залізничної галузі зменшилася у 2,5 рази. Але це не привід зупинятися на досягнутому. Треба переходити на нові технології підвищення енергоефективності і зниження енерговитрат», – зазначив  пан Сергієнко.

Залізнична  галузь енергоємна і матеріаломістка. У структурі витрат основних видів енергоресурсів переважають електроенергія та дизельне паливо, 73,7% витрат енергоресурсів галузі припадає на тягу поїздів.

На кожній із залізниць України працюють штаби з енергозбереження, які розробляють організаційно-технічні заходи по енергозбереженню; забезпечують контроль за використанням енергоносіїв та нормування різних напрямків їх вживання.

«Укрзалізницею» проводяться також заходи із забезпечення зменшення використання котельно-пічного палива на виробництво теплової енергії. З цією метою проводиться реконструкція  застарілих котелень з установкою сучасних високоефективних котлів, переведення мазутних котелень на роботу на природному газі та електроенергії. 

 
Коментарі (0)