ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГУряд хвалиться бюджетними обіцянками ЖКГ

Уряд хвалиться бюджетними обіцянками ЖКГ

Кабмін пообіцяв, що у 2014 році розвиток ЖКГ стане пріоритетним напрямком державної політики. При цьому посадовці прозвітували про фінансування «нових програм», але забули згадати, що їх реалізація захищена законом.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник повідомив, що у державному бюджеті на 2014 рік закладено 340 млн грн на виплату часткової компенсації відсоткової ставки по іпотечним кредитам (позичальник сплачує 16% річних, з яких 13% відшкодовує держава). Це на 40 млн грн більше, ніж було передбачено у проекті держбюджету. Близько 101 млн грн буде направлено на часткову компенсацію відсотків за договорами укладеними у 2012 та 2013 роках.

«Всього з початку реалізації програми надано 3,4 тисячі кредитів на загальну суму 786,7 мільйонів гривень. З них у 2013 році надано 2,2 тисячі кредитів на суму 501,4 мільйонів», - зазначив пан Темник.

Попри значне збільшення бюджетного фінансування у 2014 році популярної іпотечної програми (у минулому році на виконання програми забезпечення доступним житлом було передбачено 65 млн грн, а використано 53,4 млн грн), Міністр не повідомив громадян про те, що у держбюджеті на поточний рік закладені надзвичайно невеликі суми фінансування галузевих витрат. Зокрема, Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ буде основним розпорядником 842,5 млн грн зведеного бюджету. З них витрати споживання будуть профінансовані на суму 553,3 млн грн (з них на оплату праці планується передбачити 84,9 млн грн, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв буде направлено близько 8,5 млн грн), а видатки на розвиток складуть 289,2 млн грн («У.К.» - показники зведеного бюджету).

При цьому спочатку Кабмін вніс до парламенту проект держбюджету, в якому витрати галузі передбачалися на рівні 845,6 млн грн. Державній архітектурно-будівельній інспекції планується направити 82,07 млн грн, а витрати галузевих регуляторів - НКРЕ та Нацкомпослуг - у бюджеті оцінюються в 38,2 млн грн і до 40,3 млн грн, відповідно.

Читайте також: Депутати схвалили держбюджет-2014 без зайвих слів

«Нові» галузеві програми винайшли у Міністерстві фінансів. «Житлово-комунальне господарство – одна з важливих та пріоритетних галузей національного господарського комплексу, яка забезпечує життєдіяльність населених пунктів та суттєво впливає на розвиток економічних взаємовідносин у державі. Саме тому розвиток ЖКГ є одним із пріоритетних напрямів бюджетної політики 2014 року», - повідомляє прес-служба відомства.

У переліку «досягнень» 5 державних програм, які Мінфін називає новими. Серед них є дійсно новаторські – освітлення вулиць, ремонт лифтів у багатоквартирному фонді, очищення стоків. Але є і статті витрат, які не можна віднести до нових досягнень. Це програма «Питна вода», на реалізацію якої передбачено 180 млн грн на упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на 381 водозаборі, а також на будівництво та реконструкцію 22 водопровідних та каналізаційних очисних споруд.

Новизна цієї програми викликає сумніви. Реалізація Загальнодержавної програми «Питна вода» до 2020 роки була затверджена законом №2455-15 у березні 2005 року. Спочатку програма діяла з 2006 по 2017 рік, але, коли у 2010 році стало зрозуміло, що виконання програми є провальним, терміни її виконання було змінено на 2011-2020 роки. На її фінансування планувалося за 9 років направити майже 9,5 млрд грн, з яких 3 млрд грн – кошти держбюджету. Втім, у 2013 році коштів на виконання програми у бюджеті передбачено не було, хоча це є порушенням закону №2455-15. У 2012 році на її виконання виділили 200 млн грн. бюджетних коштів, але профінансували з них лише 160 млн грн. Тому фінансування програми «Питна вода» - не нова розробка уряду, а захищена законом стаття видатків бюджету.

Не є новою і програма, що передбачає часткову компенсація витрат за спожиту електроенергію, пов’язаних з перекиданням води у маловодні регіони. На її виконання планується спрямувати 400 млн грн, що має відшкодувати витрати, пов’язані з перекиданням води у маловодні регіони каналами і водогонами міжбасейнового та внутрішньобасейнового перерозподілу водних ресурсів. Така стаття витрат закладається кожного року, окрім минулого. У 2012 році на ці цілі було спрямовано 100 млн грн, а у 2011 році – 150 млн грн.

При цьому, структура розподілу витрат держскарбниці свідчить про те, що уряд намагався врахувати лише захищені статті. Втім, і їх фінансування поки що представлено в мінімальному обсязі. Зокрема, на надання держпідтримки для будівництва і придбання доступного житла заплановано 50 млн грн. Така ж сума була закладена в держбюджеті 2013 року, щоправда, до листопада видатки на виконання програми було збільшено до понад 90 млн грн.

Планується скоротити і дотування виплат часткової компенсації відсоткової ставки іпотечних кредитів, наданих молодим сім'ям і громадянам до 60,8 млн грн, тоді як зараз на ці цілі передбачено майже 67 млн грн. Фінансова підтримка Держфонду сприяння молодіжному будівництву також може бути урізана на майже 5 млн грн - до 6,8 млн грн. 

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)