ГоловнаКоментаріГазопостачанняУряд «вихваляється» майбутнім зниженням споживанням газу

Уряд «вихваляється» майбутнім зниженням споживанням газу

В Україні можливо знизити споживання природного газу на третину. Для цього необхідно провести оновлення будинків, стале фінансування на що повинен забезпечити Фонд з енергоефективності. По крайній мірі це передбачає концепція енергофонду.

Україна в змозі знизити споживання природного газу на 30%. Втім, лише в разі проведення модернізації будинків, а фінансування на ці цілі має забезпечити Фонд енергоефективності. Про це заявив Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, передає прес-служба відомства.

Він зазначив, що однією з головних проблем енергетичного сектору в Україні є недосконалість механізму опалення житлового сектору, де втрачається близько 60% спожитої енергії або майже 3 млрд дол щорічно.

Окрім того, за словами Міністра, завдання Фонду - залучення в систему фінансування проектів енергоефективності будинків субсидій на житлово-комунальні послуги, які отримують більше 30% домогосподарств України. Таким чином, частина коштів, які зараз закладаються в бюджеті України на ці цілі, може бути спрямована на інвестиції в енергоефективні заходи.

«Щоб ефективніше використовувати енергію, нам потрібно повністю реформувати сектор виробництва та споживання теплової енергії на опалення будинків. Реалізувати увесь його потенціал допоможе спеціальний Фонд Енергоефективності. За нашими підрахунками стійке фінансування та ефективне управління дозволить досягти більше ніж ~1,0 млрд м3 щорічної економії газу через три-п’ять років. Це дозволить кожній сім’ї заощаджувати на вартості комунальних послуг. Окрім цього, ми дамо позитивний імпульс для розвитку економіки України – залучення інвестицій, створення нових робочих місць, заощадження витрат держави та домогосподарств, які можуть бути використані на інші цілі, тощо», - підкреслив Міністр.

Читайте також: Українці не «осилять» модернізацію житлового фонду самотужки

Поміж тим, однією з передумов створення Фонду енергоефективності має бути затвердження на державному рівні механізму його постійного фінансування та імплементація відповідних директив ЄС. При цьому, презентований звіт закладе основу для єдиної стратегії та спільних дій багатьох учасників процесу: Міністерства фінансів України, Міністерства соціальної політики, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз», Міненерговугілля, Мінекономрозвитку, Світового Банку, МВФ, ЄІБ, ЄБРР.

За словами пана Зубка, обов’язковими атрибутами Фонду енергоефективності мають бути прозорі керуючий комітет, наглядова рада, технічний офіс та міжнародний аудит діяльності.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, у Державному бюджеті на цей рік закладено 35 млрд грн. на надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Втім, цієї суми може не вистачити через ріст тарифів на «комуналку». Таку думку висловив Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Цьогоріч (на субсидії. - ред.) закладено 35 млрд (гривень. - ред.), це вже 5% бюджету, але це може бути не вся необхідна сума. Через подальше підвищення тарифів кількість субсидіантів може бути збільшена до 7 млн, а не 5,4, як сьогодні», - сказав чиновник.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Лютого 2016 p. 17:58
Ось реальний приклад "узаконеної" корупції. На кожній платіжці жирним шрифтом надруковано: "Всі дані правої і лівої частин рахунку повинні збігатися". Водночас, "Київгаз" та "Євро-реконструкція" вже котрий місяць не дотримуються цього правила, тобто, зазначають дані лише у лівій частині рахунку, а права частина рахунку залишається порожньою. Робиться це, очевидно, навмисно з метою подальших шахрайств та зловживань, оскільки, дивлячись на праву частину рахунку, не зрозуміло, чому споживач заплатив ту чи іншу суму.