ГоловнаКоментаріФінансування ЖКГУкраїнці не «осилять» модернізацію житлового фонду самотужки

Українці не «осилять» модернізацію житлового фонду самотужки

В Україні мешканці багатоквартирних будинків, ОСББ чи управителі не можуть модернізувати житловий фонд та привести рівень його енергоефективності до європейських стандартів. Таку проблему визнали у Мінрегіоні та вирішуватимуть її створенням спецфонду

Мешканці багатоквартирних будинків і ОСББ не в змозі самотужки провести модернізацію житлового фонду та привести рівень енергоефективності до стандартів Європейського Союзу. Цей факт визнав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Едуард Кругляк, передає прес-служба відомства.

За словами зам міністра, саме для допомоги власникам житла у багатоповерхівках у цьому питання створюється спеціальний фонд.

«Всі ми розуміємо, що власними силами мешканці будинків, ОСББ або управителі такий великий житловий фонд України привести у відповідність до європейських норм не зможуть. Тому зараз проводиться активна робота зі створення Фонду енергоефективності. В перспективі ми матимемо облік енергоносіїв, заміну комунікацій всередині житлового будинку, утеплення та роботи пов’язані з ремонтом даху тощо. Тобто увесь комплект технічного обслуговування, необхідний для термомодернізації та приведення житлового господарства до міжнародних норм», - зазначив він.

Чиновник підкреслив, що проблема модернізації житла в Україні стоїть дуже гостро, адже більше 86 тисяч багатоповерхівок, що мають централізоване теплопостачання, побудовані ще у 60-80 роках минулого сторіччя. Важливість вирішення цієї проблеми стало ще більш актуальним з огляду на постійне зростання кількості ОСББ.

Читайте також: Субсидії на оплату ЖКП «вбивають» енергоефективність

«Програма енергоефективності та енергозбереження – це основна наша задача на цей рік. Ми будемо активно зустрічатися з активом ОСББ та з нашими іноземними партнерами, вирішувати та обговорювати, що нам треба законодавчо підсилити аби рухатися вперед», - підсумував Едуард Кругляк.

Нагадаємо, що уряд продовжив Держпрограму «теплих» кредитів на 2016 рік, підтримавши Проект постанови «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 і від 17 жовтня 2011р. №1056».

Відтак, фінансування програми збільшено з Державного бюджету  до 700 млн грн. Також з минулого року перейшли 194 млн грн, які будуть використані в цьому  році.

Таким чином, цього року буде продовжено відшкодування з державного бюджету частини сум кредитів, залучених населенням на впровадження енергоефективних заходів.

 
Коментарі (0)