ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоУзаконити самовільне будівництво стане легше

Узаконити самовільне будівництво стане легше

Міністерство регіонального розвитку затвердило порядок оформлення приватних будинків, які зводили без необхідних документів

Міністерство регіонального розвитку затвердило порядок оформлення приватних будинків, які зводили без необхідних документів. Це — механізм отримання так званої "будівельної амністії". Відповідний закон президент підписав у квітні торік.

— З переліку документів, необхідних для легалізації самобудів, прибрали довідку щодо відповідності місцерозташування об'єкта вимогам державних будівельних норм, — каже помічник юрисконсульта документ-сервісу "Юнідок" 35-річний Максим Ковальчук. — Раніше цю довідку видавали у Департаменті містобудування та архітектури. Отримати її було важко, доводилося додатково замовляти топографічне викопіювання вартістю 4 тисячі гривень. Треба було їхати в департамент та вистоювати величезні черги. Там не завжди давали позитивну відповідь. Отримати роз'яснення телефоном теоретично можна було, практично — ні.

Відтепер заяву на оформлення будинку можна подати електронною поштою.

— Будівельну амністію запровадили, щоб збільшити кількість платників податків за нерухомість, — каже Ковальчук. — Бо за самобуди ніхто не платив податків.

"Будівельна амністія" поширюється на приватні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, зведені в період з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015‑го. Також — на будівлі й споруди сільськогосподарського призначення, побудовані до 12 березня 2011 року.

Багатоповерхівки під дію амністії не підпадають. Так само як і самовільно збудовані гаражі на прибудинкових територіях.

 

 
Коментарі (0)