ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняДерженергоефективності сприятиме створенню енергетичних кооперативів

Держенергоефективності сприятиме створенню енергетичних кооперативів

Створення енергетичних кооперативів в Україні – це новий тренд, який розвиватиме Держенергоефективності разом із громадами для їх енергонезалежності та самостійності.

Створення енергетичних кооперативів в Україні – це новий тренд, який розвиватиме Держенергоефективності разом із громадами для їх енергонезалежності та самостійності.

Про це Голова Держенергоефективності Сергій Савчук розмовляв з представниками бізнесу  та громадськості, йдеться у повідомленні Агентства.

«Енергетичні кооперативи – це можливість для громад власноруч забезпечувати свої потреби в енергоресурсах, використовувати місцеві види палива, ставати енергонезалежними і, що цікаво, бути активними учасниками власного енергетичного ринку. Такі кооперативи популярні у різних країнах світу. Наприклад, у США налічується понад 900 таких об’єднань із 42 млн членами. В Україні натомість лиш поодинокі випадки в деяких регіонах: Тернопільській, Вінницькій та інших. Тож, ми маємо терміново переймати міжнародний досвід. В Україні для створення енергетичних кооперативів існує чимало передумов. По-перше, це значний ресурсний потенціал, наявний у кожному регіоні. По-друге, завдяки впровадженій фінансовій децентралізації місцева влада отримує достатньо фінансування, яке варто спрямувати на необхідні для громад потреби, особливо на стале забезпечення енергоресурсами», - повідомив Голова Агентства.

На сьогодні існує нагальна необхідність зміни нинішньої ситуації та створенні умов для функціонування енергетичних кооперативів в Україні. Під час перемовин було презентовано концепцію законопроекту «Про споживчі енергетичні кооперативи». Концепцією законопроекту передбачено запровадити  термін «енергетичний кооператив», визначити основні напрямки діяльності таких кооперативів і, головне, зняти бар’єри діяльності кооперативів, зокрема, у сфері виробництва та продажу теплової, електричної енергії.

Сергій Савчук наголосив, що паралельно із розробкою законодавчої бази потрібно вже сьогодні широко популяризувати переваги та особливості запровадження енергетичних кооперативів. З цією метою Голова Агентства запросив учасників зустрічі долучитися до роботи семінарів з питань використання відновлюваних джерел енергії, які Агентство проводитиме у березні-червні 2017 року в обласних центрах України.

Варто наголосити, що від сьогодні  Держенергоефективності працюватиме у напрямку законодавчого врегулювання питання створення енергетичних кооперативів та підвищення обізнаності місцевої влади з цього питання.

Великою популярністю користуються використання сонячної енергії. Вона благотворно впливає на екологію природи. Сонячні електростанції | ЕКО ЕНЕРГІЯ ® допоможуть у досягненні поставленої мети. Більш детально ознайомитися з інформацією можна на сайті https://ecoenerhiia.ua.

 
Коментарі (0)