ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняВ ЄС закликають Україну приєднатися до Енергетичного союзу

В ЄС закликають Україну приєднатися до Енергетичного союзу

В Європейському Союзі задоволені виконаною роботою щодо запуску Фонду енергоефективності України, до якого ЄС планує внести 100 млн євро.

В Європейському Союзі задоволені виконаною роботою щодо запуску Фонду енергоефективності України, до якого ЄС планує внести 100 млн євро.

Президент Петро Порошенко обговорив з віце-президентом Європейської Комісії з питань Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем шляхи інтеграції України до енергетичного ринку.

Зустріч відбулася в рамках 48-го Всесвітнього економічного форуму в Давосі, повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу глави держави.

"Сторони обговорили шляхи подальшої інтеграції енергетичного ринку України до ринку ЄС, а також можливі механізми приєднання України до Енергетичного союзу ЄС", - ідеться в повідомленні.

Президент також подякував єврокомісару та ЄС за незмінну підтримку України на шляху впровадження реформ в енергетичній сфері й зміцнення енергетичної незалежності.

Водночас він запевнив, що Україна віддана подальшому реформуванню енергетичної галузі відповідно до своїх зобов’язань у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про асоціацію з ЄС.

Крім того, співрозмовники "висловили задоволення" у зв’язку із завершенням роботи, необхідної для запуску Фонду енергоефективності України, до якого ЄС планує внести 100 млн євро.

Як повідомлялося раніше, 24-26 січня Президент Петро Порошенко перебуває з офіційним візитом у Давосі (Швейцарія), де візьме участь у роботі Всесвітнього економічного форуму.

Нагадаємо, в рамках форуму Шефович закликав Росію і Україну разом обговорити майбутнє транзиту російського газу через Україну після рішення Стокгольмського арбітражу.

Відзначимо, 22 грудня 2017 року НАК "Нафтогаз України" заявила про перемогу в Стокгольмському арбітражі у справі щодо контракту на поставку газу в усіх спірних питаннях.

За даними компанії, арбітражний суд повністю відхилив вимоги "Газпрому" щодо положення "бери або плати" на суму $56 млрд.

Крім того, "Нафтогаз" добився зменшення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш як у 10 разів відповідно до його фактичних потреб в імпорті газу.

У той же час у російському "Газпромі" заявили, що Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма 22 грудня зобов'язав НАК "Нафтогаз України" сплатити в інтересах "Газпрому" суму простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі $2.019 млрд.

"Нафтогаз" судиться з "Газпромом" з 2014 року з двох великих питань - ціни на російський природний газ і транзиту газу.

В обох випадках російська сторона подавала  зустрічні позови до України. Сукупна сума позовних вимог НАК "Нафтогаз України" до "Газпрому" - більш як $42,5 млрд, зустрічних вимог "Газпрому" - $47,1 млрд.

 

 
Коментарі (0)