ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Україні хочуть змінити податок на нерухомість

В Україні хочуть змінити податок на нерухомість

Пропонується визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомості або його частини, визначеної суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства.
В Україні хочуть змінити податок на нерухомість. Його планують рахувати не від площі житла, а від його вартості. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко
 
За словами міністра фінансів, на сьогодні в Україні ринок нерухомості майже не обкладається податком, а тому підхід однозначно треба міняти. В цілому він підтримує ідею з прив'язкою до вартості нерухомості. У той же час підкреслює проблемні моменті, а саме: хто і як буде формувати ціну на житло, і де вона буде визначатися. «Оцінити ринкову вартість об'єкта нерухомості зараз можна тільки в процесі купівлі-продажу. І залежить ціна від величезної кількості чинників - району, поверховості, інфраструктури, навіть панорами з вікна. Хто буде займатися цим питанням?» - міркує Марченко.
 
Як варіант, міністр пропонує залучити до цього процесу органи місцевого самоврядування. Їм доведеться створювати окремі установи, які і визначатимуть вартість житла. Нещодавно в Раду поданий законопроект, який передбачає зміну податку на нерухомість.
 
Пропонується визначити базою оподаткування оціночну вартість нерухомості або його частини, визначеної суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства. Масова оцінка нерухомості в межах населеного пункту, результати якої використовуються для цілей оподаткування, проводиться раз на п'ять років, за межами населених пунктів - раз в 10 років.
 
Для нововведеного об'єкта нерухомості базою оподаткування є оціночна вартість на дату придбання права власності на об'єкт. Ставку податку для житлової та нежитлової нерухомості встановлюють органи місцевого самоврядування в залежності від розташування і типу нерухомості. Вона становить, відповідно, не більше 0,2% і 0,3% від оціночної вартості об'єкта за 1 кв. м.

Законопроект передбачає виключення всіх пільг зі сплати податку на нерухомість. Чи не обкладати податком пропонують тільки житлову нерухомість пенсіонерів, осіб з інвалідністю, ветеранів війни та праці, неповнолітніх і недієздатних осіб, за умови, що вони мають тільки одним об'єктом нерухомості і його оціночна вартість не перевищує 300 (для міст понад 1 млн жителів) і 100 (менше 1 млн) мінімальних зарплат для квартир, і відповідно 600 і 250 «мінімалок» для будинків. До слова, за рік ціни на житло в Україні зросли майже на 10%.  

 
Коментарі (0)