ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГВ Україні констатували проблеми з субсидіями та енергокризу

В Україні констатували проблеми з субсидіями та енергокризу

В Україні за сім днів виявили проблеми з спрощеним субсидіюванням та підготовкою до опалювального сезону. Тож, чому «прості» субсидії провалились та коли в Україні повернуться віялові відключення світла – читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.»

Тиждень, що минає приніс українцям як хороші так і не дуже новини. Зокрема, уряд в черговий раз доручив владі «на місцях» роздавати субсидії практично всім, хто забажає. Деяким категоріям громадян навіть будуть компенсувати витрачені на оплату житлово-комунальних послуг кошти постфактум – якщо ті просто не встигли подати заяву на отримання компенсації від держави.

Такі подарунки від влади зумовлені не виконанням плану роботи щодо оформлення житлових субсидій, а в деяких регіонах і відверто «проваленим» субсидіюванням.

Відтак, органи місцевого самоврядування, за дорученням уряду, повинні відшкодувати малозабезпеченим громадянам кошти, витрачені на оплату за надані житлово-комунальні послуги, навіть, якщо людина не встигла оформити субсидію. Про це заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, передає прес-служба Кабінету Міністрів.

«Щодо людей, які не встигли оформити субсидії, але потребують допомоги держави, органи місцевого самоврядування мають приймати рішення і відшкодовувати суму коштів, яку люди витратили з початку підвищення цін і тарифів, але не встигли оформити відповідну субсидію», - наголосив Прем’єр.

Таким чином влада намагається виконати план роботи з оформлення субсидій на «комуналку». Адже, не зважаючи на ще більш спрощену систему надання державних компенсацій на сплату ЖКП, субсидії надано лише половині громадян. На цьому наголосив пан Яценюк: «більше половини громадян не отримали там належні субсидії, зате вони отримують платіжки. І їм по цих платіжках не буде чим платити, тому що місцева влада не виконала свою функцію».

Так, найгірші показники щодо надання субсидій у  Одеській, Харківській, Чернівецькій, Закарпатській, Луганській та Донецькій областях. Такі невтішні дані повідомив Міністр соціальної політики Павло Розенко.

«Що стосується конкретики, є ряд областей, в яких робота по субсидіях виконана на половину. Це Одеська область – 43%, Харківська область – 48%, Чернівці – 53%, Закарпатті – 54%, Луганськ – 35%, також є проблеми і в Донецькій області», – заявив чиновник.

Крім того, за його словами, відповідальність за низькі показники нестимуть голови обласних державних адміністрацій.

Тож, зважаючи на такі проблеми з субсидіюванням, «на місця» віддано доручення оформити субсидії по всіх поданих заявах – це близько півмільйона бажаючих отримати пільги.

«Два тижні абсолютно реальний термін, коли ця цифра має бути закрита повністю. Технічних проблем сьогодні немає», - наголосив пан Міністр.

Контролювати процес оформлення субсидій пан Розенко запропонував особисто головам облдержадміністрацій та посили інформаційну роботу з населенням.

«Протягом вересня, жовтня, листопада до нас для оформлення субсидій звернуться ще близько двох 2 млн. родин», - сказав очільник Мінсоцполітики.

Більше того, уряд підозрює органи місцевого самоврядування у саботування нової ще більш спрощениї системи субсидіювання. Тож, Службі безпеки України та Міністерству внутрішніх справ доручено виявити факти не виконання органами місцевого самоврядування плану оформлення субсидій населенню. Відповідне доручення відомствам дав Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Читайте також: Пільговикам будуть надавати субсидії по-новому

«Ці люди позбавлені можливості отримати 500-1000 гривень. Тобто в людей з кишені витягнули сотні гривень»,- пояснив Прем’єр.

Чиновник підозрює окремих посадових осіб на місцях у саботажі системи субсидіювання: «в окремих містах органи місцевої влади умисно витягують з кишень українців гроші, які державний бюджет дав для компенсації. Але громадяни їх не можуть отримати, тому що не оформлена субсидія».

Проте субсидіювання не найбільша проблема України. В час підготовки до опалювального сезону, не зважаючи на всі попередні багатообіцяючі заяви чиновників,  в Україні серйозні проблеми з проходженням майбутнього осінньо-зимового періоду. Енергетичний сектор країни знаходиться критичному стані. Таку заяву зробив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Більше того, Глава уряду заявив про неготовність країни до опалювального сезону.

«В енергетичному секторі кризовий стан. Міністерство і відповідні державні компанії не готові, щоб забезпечити теплом та електроенергією країну», – сказав чиновник.

Вирішувати питання неготовності ЖКГ до проходження осінньо-зимового періоду пан Яценюк буде на наступному тижні, адже лише 50% ЖКГ не готове до проходження опалювального сезону.

«Катастрофічна ситуація в енергетичному секторі. В понеділок я буду проводити антикризовий енергетичний штаб», – наголосив пан Яценюк.

Підтвердженням цього є і заяви Міністерства енергетики та вугільної промисловості про можливість введення погодинних графіків відключення електроенергії в осінньо-зимовий період. Таку ситуацію у відомстві прогнозують, якщо на вітчизняних складах не накопичать 2,7 млн тонн вугілля. Про це повідомив заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік.

«На цю зиму ми готуємо графіки погодинного відключення. Це вимушений захід, проте ми не передбачаємо його застосування у тому випадку, якщо на складах буде 2,7 млн тонн вугілля», - сказав зступник Міністра.

Пан Светелік повідомив, що наразі накопичено на вітчизняних складах 1,5 млн тонн вугілля, однак виникли проблеми з поставками твердого палива: «постачальник не виконує контракти на поставки антрацитового вугілля, потрібно розбиратися».

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
02 Серпня 2015 p. 19:07
Багато українців взагалі не мають ні пенсії, ні зарплати , звільнені з роботи ще режимом Януковича у зв"язку з "ліквідаціями" державних установ, живуть по декілька років випадковими підробітками та за рахунок допомоги від інших членів сім"ї. І немає їм ні пільг, ні субсидій.