ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВ Україні можуть подешевшати енергоносії

В Україні можуть подешевшати енергоносії

Зараз в Україні на опалення або забезпечення енергоносіями бюджетної сфери витрачається 24 млн грн.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик вважає, що через 8-9 місяців можна очікувати зниження цін на енергоносії в Україні.

Про це міністр заявив в ефірі телеканалу «112 Україна».

За його словами, на даний момент Україна є енергетично абсолютно незалежною від Росії.

Також міністр зазначив, що з весни 2017 року можна очікувати поступового зниження цін на енергоресурси.

«Через 8-9 місяців ми почнемо відчувати зміна цін на енергоносії в бік зменшення», — сказав В. Насалик

Разом з тим В. Насалик підкреслив, що поточного року Україна не імпортувала жодного кубометра газу з Росії.

«Так, ми платимо дорожче, ми платимо за транзит по території України, по території Європи, і назад. На сьогодні ця ціна складає $185. За прямими контрактами з Російською Федерацією ця ціна становила б $140. Це ціна незалежності», — заявив він.

Крім того, глава Міненерговугілля наголосив, що згідно з розробленою відомством стратегії, через 4,5 року Україна повністю відмовиться від імпорту газу.

«Цей імпорт буде заміщений за рахунок додаткового видобутку через внутрішні джерела. З іншого боку – за рахунок енергоефективності», — додав В. Насалик.

Крім цього, міністр зазначив, що зараз в Україні на опалення або забезпечення енергоносіями бюджетної сфери витрачається 24 млн грн.

«Якщо бізнес подивиться, що за рахунок енергоефективності можна заощадити (я це можу констатувати сьогодні) від 40% енергоносіїв, то це буде найбільш високорентабельний бізнес. І коли приватний бізнес увійде в енергобізнес, тоді ми будемо мати результат не 4,5 року, а набагато швидше. Наприклад, 24 млрд грн в Україні витрачається на опалення або забезпечення енергоносіями бюджетної сфери, а втрати в бюджетній сфері становлять близько 70%. Ось у нас величезна завдання трансформувати ці кошти таким чином, щоб мінімізувати ці втрати і довести до 30%, а не 100%, які є на сьогоднішній період», — сказав В. Насалик.

Як раніше повідомлялося, до кінця 2016 року Кабінет міністрів України планує додатково виділити близько 200 млн грн на фінансування програм з енергоефективності.

 

 
Коментарі (0)