ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГВ Україні пройде верифікація всіх одержувачів пенсій і субсидій

В Україні пройде верифікація всіх одержувачів пенсій і субсидій

Українців, які отримують пенсії, допомоги, пільги, субсидії та інші соціальні виплати, які здійснюються за рахунок державних коштів, будуть перевіряти через існуючі реєстри і системи

Українців, які отримують пенсії, допомоги, пільги, субсидії та інші соціальні виплати, які здійснюються за рахунок державних коштів, будуть перевіряти через існуючі реєстри і системи.

22 травня Кабінет міністрів України визначив новий порядок здійснення перевірок та моніторингу державних виплат. Верифікація держвиплат - це комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, яка визначена законодавством для призначення, нарахування та / або здійснення держвиплат і впливає на визначення права на отримання і розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних в автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних суб'єктів надання інформації.

За словами правозахисників, верифікація проводилась і до цього часу відповідно до Постанови КМУ №136 «Про затвердження Порядку здійснення верифікації та моніторингу достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітної плати, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування ».

Однак в Кабміні повідомили, що для остаточного врегулювання на законодавчому рівні повномасштабного аудиту пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, Мінфіном був розроблений законопроект «Про верифікації та моніторингу державних виплат», який на початку 2019 року було схвалено Кабміном і зареєстрований в ВРУ під №9511. Так, прийняття цього закону нібито дозволить законодавчо врегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації держвиплат.

«Все добре, але хочеться нагадати, що спочатку приймається закон, який відповідає Конституції, а тільки потім Кабмін розробляє і приймає свої акти, а не навпаки», - підкреслили правозахисники.

Відзначається, що верифікація стосується всіх одержувачів допомоги від держави. Її проводитиме Міністерство фінансів, яке також буде надавати свої рекомендації органам, які здійснюють виплати.

Так, за станом на момент публікації даного матеріалу, фінальна, оприлюднена версія тексту відсутня. Однак можна очікувати, що після перевірки даних:

• Мінфін буде відправляти органу, який здійснює виплати, рекомендацію про призупинення або припинення виплат у зв'язку з виявленими невідповідностями.

• Орган, який здійснює виплати, на підставі такої рекомендації буде приймати рішення про призупинення або припинення, продовження виплат.

• Буде підніматися питання повернення надміру або безпідставно отриманих сум допомоги.

 

 
Коментарі (0)