ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоВ Україні створять три нових реєстри для відбудови країни

В Україні створять три нових реєстри для відбудови країни

Кабінет міністрів погодив запровадження трьох електронних державних реєстрів для відбудови та відновлення країни

 

Кабінет міністрів погодив запровадження трьох електронних державних реєстрів для відбудови та відновлення країни. Всі вони стануть частинами містобудівного кадастру державного рівня, який незабаром почнуть вводити в дослідну експлуатацію.

Про це повідомила голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Йдеться про Єдиний державний реєстр адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО), Єдиний державний реєстр будівель та споруд (ЄДРБС) та Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА). Робота самих реєстрів сприятиме подальшій цифровізації будівельної сфери та сприятиме зменшенню корупційних проявів в ній.

За словами Олени Шуляк, запуск держреєстрів відбуватиметься в межах експериментального проєкту протягом двох років. Впровадження його відбулося завдяки реалізації закону №2486-IX щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій. Його розробником був Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а виконавцем стало Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Як пояснила парламентарка — нові реєстри потрібні для того, щоб уніфікувати відомості про адміністративно-територіальні одиниці та впорядкувати дані адресації об‘єктів нерухомості. Як в контексті містобудування, так і в контексті майнових прав, а також інформацію щодо наявних будівель і споруд, а також про нові об’єкти в міру їх будівництва та реконструкції.

"Впорядкування містобудівної документації неможливе без всієї інформації з наявними реєстрами нерухомого майна. Втім, щоб мати чітке розуміння ступеня цієї верифікації, необхідно впорядкувати процедуру присвоєння адрес. Іноді навіть зайва крапка, літера або зайве тире формує два об‘єкти нерухомості. Як наслідок — численні порушення у містобудівній документації. А українці через це часто не можуть отримати держпослуги у сфері нерухомості", — підкреслила народна депутатка.

Шуляка додала, що завдяки е-системі вже вдалося досягти потужного антикорупційного ефекту — за три роки роботи ЄДЕССБ держава заощадила 11 мільярдів гривень, усунувши людський фактор, а реальний антикорупційний ефект від цифровізації будівельної галузі становить 1,5 мільярда гривень на рік. Запуск трьох нових реєстрів у складі ЄДЕССБ буде сприяти зростанню цього показника.

 

 

 
Коментарі (0)