ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВ Україні планують запровадити енергоефективне освітлення

В Україні планують запровадити енергоефективне освітлення

Парламентарям пропонують запровадити енергоефективне освітлення в Україні. Прийняття відповідного законопроекту дозволить знизити рівень енергоспоживання, забезпечить економне використання ресурсів та сприятиме покращенню стану навколишнього середовища.

У будівлі Верховної Ради зареєстровано законопроект №3245 «Про засади запровадження енергоефективного освітлення в Україні».

У пояснювальній записці до документу зазначається, що законопроект має на меті створення правових, економічних, екологічних та організаційних засад запровадження енергоефективного освітлення у територіальних громадах та ЖКГ.

Процес  виведення з обігу ламп розжарювання реалізовуватиметься в розумні строки із врахуванням соціально-політичної та економічної обстановки в країні. Гарантіями впровадження енергоефективного освітлення є поступовий процес, пов'язаний із зупиненням процесу виробництва освітлювальних приладів, клас енергоефективності яких нижчий ніж «А» та «В» в Україні,  імпортом на територію України виключно освітлювальної продукції, маркування якої за європейськими стандартами визначається як «СЕ», що підтверджено відповідними документами, та яка відповідає правилам реалізації такої продукції на ринку України відповідно до чинного законодавства, добровільною відмовою населення від освітлювальних приладів із низьким класом енергоефективності завдяки активній інформаційно-освітній діяльності серед громадськості з питань енергозбереження та енергозаощадження.

Для досягнення цілей у законопроекті визначаються: основні засади державного регулювання у сфері енергоефективного освітлення; освіта та виховання у сфері енергоефективного освітлення; питання стандартів та технічних регламентів енергоефективного освітлення; зобов’язання щодо енергетичного маркування енергоефективних освітлювальних приладів; питання стандартизації та ліцензування виробництва енергоефективної освітлювальної продукції; утилізації енергоефективних освітлювальних приладів; порядок та строки виведення з обігу ламп розжарювання та інших джерел світла, що не відповідають технічним вимогам та стандартам; забезпечення права споживачів енергоефективних ламп на отримання достовірної інформації про суб’єкт господарювання; відповідальність за порушення законодавства з питань забезпечення використання енергоефективних ламп на території України.

Ініціатори законопроекту запевняють, що його прийняття буде сприяти приведенню українського законодавства у відповідність до європейських стандартів у сфері енергоефективності та стане підґрунтям для розвитку взаємоузгоджених нормативно-правових актів у цій галузі, сприятиме створенню умов для відмови від ламп розжарювання та масовому переходу на використання енергоефективних ламп та освітлювальних приладів. Цей комплекс заходів дозволить знизити рівень енергоспоживання, забезпечить економне використання енергетичних ресурсів та сприятиме покращенню стану навколишнього природного середовища.

Нагадаємо, нардепів закликають запобігти негативній дії відходів кінцевого споживання продукції на навколишнє природне середовище. З цією метою у Верховній Раді зареєстровано відразу три законодавчі ініціативи. Особливий акцент законотворці ставлять на штрафах.

 
Коментарі (0)