ГоловнаВибір редакціїЖитлоВартість житла в Україні неадекватно висока

Вартість житла в Україні неадекватно висока

Вартість житла в Україні сьогодні неадекватно висока порівняно з реальними доходами населення, і ця проблема вагоміше, ніж вартість кредитів, відзначають банкіри.

Реальні угоди на первинному ринку нерухомості часто укладаються за нижчими цінами, ніж декларують і рекламують продавці. Про це заявила заступник голови правління «Дочірнього банку Сбербанку Росії» Ірина Князєва, - інформує «Дзеркало тижня».

«Коли клієнти приходять, і ми оформляємо угоди, ціни виявляються нижче. Часто в ціні закладена вартість кредиту. Забудовники у зв'язку з відсутністю валютного кредитування змушені повністю його переводити на свої плечі. Вони встановлюють доларову ціну на квадратний метр і дають 5-7-річну відстрочку платежу. Тому насправді ціна значно менше», - пояснила банкір.

При цьому вона зазначила, що вартість житла в Україні неадекватно висока порівняно з реальними доходами населення. І ця проблема вагоміша, ніж вартість кредитів.

«Потрібно підкреслити, що важливі не просто реальні доходи населення, а офіційні доходи. Це велика проблема. Крім того, існує дуже багато викликів юридичного характеру, що стримують кредитування на ринку», - констатувала банкір.

Читайте також: Ринок житла набирає швидкості

У свою чергу заступник голови правління «Ощадбанку» Антон Тютюн висловив думку, що варіантом виходу для України (і значним фактором пожвавлення економіки в цілому) може бути будівництво соціального житла.

«Соціальне житло - прототип« хрущовок». Це житло побудоване за дешевих технологіях, типового плану, яке коштуватиме 4 тис. грн/м кв., де прибрані всі хабарі, корупція, де безкоштовно забудовнику надаються ділянки з відводом усіх комунікацій тощо. Якщо буде соціальне житло, яке трохи наблизить цю вартість квадратного метра до доходів населення, банки будуть із задоволенням цей сегмент кредитувати», - переконаний банкір.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ринок оцінки нерухомості переживає не кращі часи: оцінювачі занижують вартість нерухомості, клієнти не платять податки... На думку експертів, найближчим часом у сфері розпочнеться повний колапс і хаос.

 
Коментарі (0)