ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПандемія коронавірусу змусила країни об’єднатися задля вирішення проблем

Пандемія коронавірусу змусила країни об’єднатися задля вирішення проблем

Найбільше це стосується країн зі слабкою економікою, які вже стикалися з проблемами, що стосуються нестачі коштів в бюджетах

Найбільше це стосується країн зі слабкою економікою, які вже стикалися з проблемами, що стосуються нестачі коштів в бюджетах. Європейський союз акумулював максимум зусиль та спромігся на допомогу таким країнам, в список яких зокрема входить і Україна.

Слід зазначити, що така допомога стосується не лише стабілізації в фінансовому секторі. Вона направлена і на впровадження деяких дієвих реформ, зокрема в державному секторі.

Укрпошта монополіяЄвропейська комісія поставила українському уряду ряд вимог, серед яких перелік певних правил щодо впровадження реформ в судовій сфері, покращення процесів управління в державному фінансовому секторі, посилення на території країни верховенства права та забезпечення конкуренції на ринку газу. На кредитне фінансування було виділено суму в 1,2 млрд євро.

Неоднозначна ситуація склалася і в питанні державного бюджету України. Згідно з даними Державної казначейської служби, в період з січня по серпень 2020 року існує тенденція до зниження фінансових надходжень до держбюджету на 3,8% менше від запланованих. За 2019 р. дефіцит бюджету склав 7,5% ВВП, а в 2021 прогнозується рівень в 6%.

Цілком логічним запитанням є те, як уряд планує покрити такі показники дефіциту, водночас забезпечивши баланс витрат та доходів. Власне, в даній ситуації слід спостерігати за тим, якими діями в рамках стабілізації буде керуватися чільна влада та президент Володимир Зеленський.

Зеленського піддають критиці через його бажання здійснити приватизацію стратегічних підприємств, зокрема центрального поштового оператора «Укрпошта», що потягне за собою монополізацію ринку. Окрім того, існує загроза монополізації міжнародних поштових перевезень, результатом якої стане можливість здійснювати міжнародні поштові відправлення лише через пункти міжнародного поштового обміну.

Такою практикою можуть похизуватися лише деякі країни, зокрема Казахстан, Росія і Білорусь. Натомість, в розвинених капіталістичних країнах такі підходи просто відсутні, адже є такими, що суперечать принципам вільної конкуренції.

Постає питання, який шлях обере уряд? Наразі можна спостерігати дивну суміш із намагань розвитку співпраці з Європейським Союзом та ініціації створення протиставних ринковим правилам монополій.

 
Коментарі (0)