ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВерховна Рада стала на «газове» роздоріжжя

Верховна Рада стала на «газове» роздоріжжя

На порядку денному пленарного засідання Верховної Ради розгляд законопроектів №4453а Про санкції та №4116а Про ГТС, прийняття, або відхилення яких може значно вплинути на «енергетичну» долю України.
Народні обранці у другому читанні розглянуть законопроекти №4453а Про санкції та №4116а Про передачу в оренду газотранспортної системи без права її відчуження. Відповідні проекти Закону включені до порядку денного засідання Верховної Ради, яке відбудеться сьогодні.
 
Законопроект №4453а Про санкції передбачає захист національних інтересів країни. Санкції можуть застосовуватись з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної чи фізичної особи, громадян України, юридичних осіб, створених за законодавством України, а також інших суб’єктів. Раніше Прем’єр Арсеній Яценюк зауважив, що у рамках дії даного документу, Україна зможе запровадити санкції проти «Газпрому», зокрема – на транзит російських енергоресурсів через Україну.
 
Законопроект №4116а Про ГТС передбачає передачу країнських газопроводів в оренду без права їх відчуження. «Я окремо ще раз наполягаю, що закон про збереження української ГТС, про українську енергетичну незалежність від Росії, закон про зупинку будівництва «Південного Потоку», який не влаштовує тільки Росію, повинен бути ухвалений», – заявив пан Яценюк. Поряд з цим, експерти енергетичної сфери скептично ставляться до законопроекту щодо реформування ГТС. «Урядова ідея про можливу оренду ГТС не дає конкретних відповідей, після неї лишаються нові запитання», - пояснює . директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін.
 
До речі, якщо Україна застосує санкції проти «Газпрому» і повністю припинить співпрацю з російським монополістом - це не вплине на ціни «блакитного» палива.
 
Коментарі (1)
I am1
14 Серпня 2014 p. 11:16
як на мене, то наша ВР з того роздоріжжя й не сходить.