ГоловнаПублікаціїАналітика Вибори 2014: що «світить» ЖКГ

Вибори 2014: що «світить» ЖКГ

26 жовтня відбудуться позачергові вибори до ВР VIII скликання. Чи готові кандидати в народні депутати вирішувати складні комунальні проблеми, - відповідь на це питання редакція «У.К.» шукала в передвиборчих програмах.

25 серпня Президент Петро Порошенко прийняв непросте та досі суперечливе для країни рішення – підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VII скликання та призначення позачергових виборів до найвищого законодавчого органу держави на 26 жовтня цього року.

Позачергові вибори відбуватимуться під час діі антитериростичної операції на території Луганської та Донецької областей, яка вже стала найтрагічнішою подією останнього сторіччя новітньої історії України. Не додають оптимізму також і ситуація в економіці та гуманітарній сфері держави. Зважаючи на ці обставини, ціна вибору українців будє надзвичайно високою. Тому важливо не помилитися з вибором, віддати голос не за ту політичну силу або кандидата, хто красиво обіцяє нам те, що ми хочемо почути, а за тих, у кого в політичних  програмах містяться реальні прагматичні кроки для порятнку країни.

Особливо це стосується сфери житлово-комунального господарства, проблеми якого на тлі збройного протистояння з сепаратистами начебто відійшли на другий чи третій план, однак від цього не стали менш важливими та нагальними. Щодня в різніх містах України незалежно від регіону стаються провали та просідання каналізаційних колекторів, дощова та зливова каналізація не може впоратися зі звичайною травневою зливою, проривають теплотраси та виходять з ладу котельні. З «квітучим букетом» з комунальних проблем доведеться стикнутися новообраному складу Верховної Ради України. «Чи готові кандидати в народні депутати України вирішувати складні комунальні проблеми?» - відповідь на це питання редакція «У.К.» шукала в передвиборчих програмах розміщених на офіційному сайті Центральної виборчої комісії.

Читайте також: АМКУ підігрує монополістам

Політична партія «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» бачить одним зі своїх основних завдань досягти до 2020 року енергетичної незалежності України шляхом зменшення частки природного газу в структурі енергетичного балансу; активної геологічної розвідки та нарощування виробництва енергетичних ресурсів; радикального енергозбереження в усіх галузях економіки та суспільного життя, а також у необхідності відкрити усі реєстри власності для публічного доступу. Крім цього, «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» пропонує забезпечити публічний доступ до інформації про використання державних і комунальних коштів на всіх рівнях, в т.ч. онлайн доступ до інформації про всі транзакції на рахунках Державного казначейства. Щоправда при цьому не розкриваються механізми, за допомогою реалізації яких вдасться забезпечити досягнення енергетичної незалежності України та джерела фінансування нових геологічних розвідок природного газу та ніших корисних копалин.

Партія «Блок Петра Порошенка» пропонує цікаву ідею - зробити Антимонопольний комітет України ключовим економічним регулятором та розширити поле його діяльності – від запобігання монополізму і картельним змовам у великому бізнесі до гарантій чесної конкуренції малому підприємництву. Особливо, вважають у «Блоці Петра Порошенка», це стосується житлово-комунальної сфери, де внаслідок монополізму споживачі не отримують належної якості послуг. Але ж при  цьому «Блок Петра Порошенка» жодним чином навіть не натякає на необхідність скасування Закону України № 1198-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії», який фактично впустив монополістів до кожної квартири, автоматично призначивши виконавцями комунальних послуг у житловому фонді виробників-монополістів цих самих послуг.

Друге крило, яке уособлює діючу владу на цих виборах – політична партія «Народний фронт» пропонує вирішення проблем в енергетиці за рахунок приведення енергетичного сектору у відповідність до вимог Договору про створення Енергетичного співтовариства (включно з III енергетичним пакетом ЄС) та реалізації довгострокової державної програми підвищення енергоефективності. Таким чином, швидких результатів від впровадження в життя програми «Народного фронту» чекати не варто – зону вільної торгівлі та імплементацію угоди про Асоціацію з Європейським союзом відкладено до 1 січня 2016 року, довгострокову державну програму енергоефективності ще потрібно розробити.

Традиційно для своє ідеології Всеукраїнське обєднання «Свобода» пропонує ухвалити Закон про стратегічні підприємства та стратегічні галузі виробництва, яким заборонити приватизацію стратегічних підприємств і повернути у державну власність раніше приватизовані, а також гарантувати державний контроль над природними монополіями. Крім цього, пропонується диверсифікувати імпортні джерела енергоносіїв: не більше ніж 30% від однієї країни-постачальника та ліквідувати монополію іноземних енергетичних компаній на українському ринку. Цікаво, а де справжня позиція ВО «Свобода» - в програмі, в якій пропонується гарантувати державний контроль над природними монополіями, чи в голосуванні 10.04.2014 року за законопроект № 4644-д, який згодом став  Законом України № 1198-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії»?

Найрадикальніша партія України імені Олега Ляшка пропонує докорінно змінити апарат державного управління, в тому числі і галуззю ЖКГ. Програма «Радикальної партії» обіцяє скоротити кількість чиновників, покращити якість надання житлово-комунальних та адміністративних послуг, а також провести реформу місцевого самоврядування із передачею функцій розпорядження коштами на інфраструктуру місцевим радам.

Нажаль, зовсім  не приділено увагу вирішенню проблем  ЖКГ України в політичних програмах ВО «Батьківщина» та «Обєднання самопоміч», що дуже не красить ні Юлію Тимошенко, ні Андрія Садового, які є досвідченими системними політиками, що не мають права не помічати стагнаційного стану житлово-комунального господарства як важливого сектору національної економіки.

Читайте також: Як уряд-«камікадзе» українців у 90-ті повертає

Нестандартне вирішення проблем ЖКГ України пропонує у своїй програмі «Інтернет – партія України». Кандидати в депутати Вейдер Дарт Вікторович та Чубакка Степан Михайлович пропонують простий спосіб – запровадити он-лайн укладання договорів на послуги ЖКГ, он-лайн видачу технічних умов на підключення до мереж, он-лайн-приймання та розгляд скарг і пропозицій споживачів, і нарешті – он-лайн сплата за спожиті комунальні послуги.

Як бачимо, кожен з кандидатів в народні депутати, які мають певні шанси подолати 5% бар’єр та пройти до Верховної Ради України приділяє в тій чи іншій мірі увагу вирішенню проблем ЖКГ та розуміє, що без вирішення проблем галузі в України просто не буде майбутнього. Шляхи, які пропонують кандидати в нардепи для реформування ЖКГ, дуже різні, від відвертого популізму до жорсткого прагматизму. Але жодна з політичних партій не запропонувала дієвих механізмів по виведенню галузі ЖКГ з кризи.

Оновленому складу Верховної Ради VIII скликання доведеться зіткнутися з недосконалістю законодавства та браком бюджетних коштів. Депутатам прийдеться приймати нові закони в сфері управління колективною власністю, змінювати систему тарифоутворення, забезпечувати громадян житлом. Будемо сподіватися, що новий склад Верховної Ради виправдає довіру українців, однак поки їх обіцянки щодо реформи ЖКГ виглядають як бажання «в'їхати в парламент на кульгавий козі».

Але на то вона і демократія, щоб виборець мав реальне право обрати з кількох альтернатив.

Україно, обирай, але не помились.

 
Коментарі (5)
Sergiy1
07 Жовтня 2014 p. 10:05
Зараз після люстрації прийдуть юні таланти і крива коза впаде на всі ноги.
Андрій Осадчий1
07 Жовтня 2014 p. 10:48
Юні таланти, які можливо будуть робити помилки, але працювати - це набагато краще, ніж брежневсько-комсомольска партноменклатура, яка окрім КПСС нічого будувати не може.
Sergiy
08 Жовтня 2014 p. 09:11
Будь яку економічну диверсію можна виправдати помилкою.А чи знають юні таланти життєві принципи ,,слово купца,, та ,,честь имею,,. За невиконання яких бажано буде застрелитися.
Андрій Осадчий
08 Жовтня 2014 p. 09:19
бути молодим, помилятися, але щось робити, це краще, ніж коли тобі майже 70, а ти займаєш посаду заступника міністра , а час для тебе зупинився в 1978 році...
Sergiy
08 Жовтня 2014 p. 10:04
Щось робити дуже схоже на українську приказку. ,,Що дурень робить? Воду міряє.,,А що для багатьох, кому вдалося перефарбуватися, дійсно час закінчився в 1991 році -згоден.Тільки не для комсомольців -банкірів.Приклад- фонд гарантування владів та інші.