ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаВіялові відключення затримаються в Україні

Віялові відключення затримаються в Україні

Для того, щоб вирішити проблему з віяловими відключеннями, потрібно не лише знати, звідки взяти необхідну кількість палива для покриття дефіциту вугілля на ТЕС, але й мати на це час і гроші. Експерти стверджують, їх немає.

Вже не один тиждень українці змушені миритися з аварійними графіками відключення світла, або так званими «віяловими відключеннями». І хоча влада говорить про швидке вирішення проблеми за рахунок налагодження поставок вугілля з Австралії, експерти енергетичної галузі, поки «світла в кінці тунелю не бачать». Кажуть, для виходу зі сформованої ситуації потрібно не тільки знати, звідки взяти необхідну кількість палива, але й мати на це час і гроші.

Так, за словами голови наглядової ради «Київенерго» Івана Плачкова, Україні до кінця осінньо-зимового періоду не вистачає 10-12 млн тонн вугілля.
 
«Це 4 тисячі ешелонів по 50 вагонів. Їх треба добути, навантажити, привезти, розвантажити, змолоти і спалити на наших електростанціях. Коли ми говоримо про вугілля, я кажу, що вугілля потрібно купувати де тільки можна, як тільки можна і як можна більше, тому що того, що у нас є нам не вистачить, щоб пройти осінньо-зимовий максимум. Рішення потрібно приймати негайно... У нас залишилося 3-4 дні», - підкреслив він.
 
 
У свою чергу керівник антикризового енергетичного штабу ДТЕК Дмитро Сахарук нагадав, що у нас на сьогодні є чотири варіанти боротьби з графіками аварійних відключень: імпорт електроенергії з Росії, поставки закордонного вугілля або газу, або ж знайти спосіб шляхом переговорів забрати вже добуте власне вугілля, яке знаходиться на території Донецької і Луганської областей. 
 
«Найдешевше, економічно обґрунтоване - це вугілля, яке вже добуте і лежить на Донбасі. Його потрібно тільки перевезти...Вугілля з ПАР або Австралії - це той же кіловат години, однак коштує на порядок дорожче - на 45-30% дорожче. Плюс за нього потрібно платити валюту за передоплатою. Самі бачите той курс, який є зараз не дозволяє закупити достатню кількість вугілля», - сказав він.
 
Примітно, що в подальшій перспективі, на думку заступника голови «Всеукраїнської енергетичної асамблеї» Юрія Сакви, потрібно вирішувати і цінове питання електрики.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Україна планує найближчим часом домовитися про постачання вугілля з Австралії. Майбутні перспективи поставок австралійського палива Президент України Петро Порошенко і Прем'єр-міністр Австралії Тонні Ебботт обговорили в ході зустрічі 11 грудня.
 
Коментарі (0)