ГоловнаПублікаціїБудівництвоВласне житло для багатьох українців залишиться мрією

Власне житло для багатьох українців залишиться мрією

В Україні значно скоротилася квартирна черга і поменшало недобудов. Але приводів для радощів мало - показники нижчі, ніж у попередні роки. До того ж, обсяги будівельних робіт та введення житла в експлуатацію стрімко падають.

Днями Державна служба статистики оприлюднила інформацію щодо квартирної черги та надання житлових приміщень у 2014 році. Згідно з цими даними, на початок року в Україні на квартирному обліку перебувало 657,2 тис. сімей та одинаків. Це на 150,5 тис. менше, ніж на початок 2014. Однак радіти не випадає, попри суттєве скорочення, число людей, котрі потребують поліпшення житлових умов, все ж таки залишається значним. До того ж, якщо порівнювати з різницею попередніх років - процес скорочення квартирної черги протягом 2014 року проходив повільніше. До прикладу, впродовж 2013 року квартирну чергу вдалося «урізати» на 214 тис. позицій.
 
Свідчить про уповільнення забезпечення населення квадратними метрами і загальна кількість сімей та одинаків, котрі у 2014 році одержали житло та поліпшили свої житлові умови. Зокрема, за інформацією Держстату, обжитися власним кутком впродовж минулого року пощасливилося 3 тис. сімей та одинаків, що вдвічі менше, ніж у 2013 році, та на 4,2 тис. - порівняно з 2012 роком. Примітно, що найбільше житлом було забезпечено мешканців м. Києва, Донецької, Харківської та Дніпропетровської областей.

Поряд з цим, протягом минулого року в Україні також скоротилася кількість об'єктів незавершеного будівництва. Станом на 1 січня 2015 року їхня чисельність становила 14,9 тис. будівель та споруд. Тобто впродовж 2014 року недобудов поменшало на 1,5 тис. об'єктів. У той час, коли протягом 2013 їхню кількість не те, що не вдалося скоротити - об'єктів незавершаного будівництва побільшало на 300 одиниць.

Примітно, серед об’єктів незавершеного будівництва 10,5 тис. будівель та 4,4 тис. інженерних споруд, будівництво більшості з них тимчасово припинено та законсервовано (59,5% та 57,6% загальної кількості). При цьому, у незавершеному будівництві житлові будівлі (загальною площею 16,3 млн кв. м) становлять 36,3% загальної кількості будівель, з яких у стадії будівництва знаходилось 1688 (11,2 млн кв. м), а будівництво 2,08 будівель (4,8 млн кв. м) тимчасово припинено та 57 будівель (344 тис.кв. м) законсервовано.

Читайте також: Податок на нерухомість наближається до абсурду

Для порівняння, роком раніше серед об’єктів незавершеного будівництва налічувалось 11,4 тис. будівель та 5 тис. інженерних споруд, будівництво більшості з них також було тимчасово припинено та законсервовано (відповідно 62,3% та 59,7% загальної кількості). При цьому, більше третини будівель незавершеного будівництва − житлові (загальною площею 17,8 млн кв. м), з яких у стадії будівництва знаходилось 1,6 тис. (11,7 млн кв. м), а будівництво 2,5 тис. будівлі (5,7 млн кв. м) тимчасово припинено та 81 будівлі (422 тис. кв. м) законсервовано.

Як і у попередні роки, основною причиною припинення будівництва, за словами забудовників, є відсутність достатнього фінансування.

У той же час, за даними Держстату, протягом минулого року в Україні було прийнято в експлуатацію 9,7 млн кв. м загальної площі житла, з яких 202,7 тис. кв. м (або 2,1% загального обсягу житла) відповідно до встановленого Порядку. При цьому, за рахунок коштів державного бюджету у 2014 році було здано 32,7 тис. кв. м загальної площі житла (0,3% від загального обсягу), що на 34,1% менше рівня 2013 року. Цікаво, що сама загальна площа прийнятого в експлуатацію житла впродовж 2014 року порівняно з 2013 роком зменшилась на 2,1%, при цьому без урахування площі, прийнятої відповідно до Порядку, збільшилась на 27%.

Примітно, у 2013 році в Україні було прийнято в експлуатацію 11,2 млн кв. м загальної площі житла, з яких 2,99 млн кв. м (або 26,6% загального обсягу житла) – відповідно до порядку. При цьому, за рахунок коштів державного бюджету тоді було здано 49,8 тис. кв. м загальної площі житла (0,4% від загального обсягу), що на 27,2% менше рівня 2012 року. У той же час загальна площа прийнятого в експлуатацію житла у 2013 році, порівняно з 2012 збільшилась на 4,4%, при цьому без урахування площі, прийнятої відповідно до порядку − на 20,0%.

Відповідно обсяги виконаних будівельних робіт у 2014 році були нижчими. Українські підприємці набудували на суму у 50,2 млрд грн, тоді коли у 2013 році відповідні роботи були проведені на суму у 58,9 млрд грн, у 2012 показник був ще вищим - до 62,3 млрд грн. При цьому, варто зауважити з початком нового року ситуація лише погіршується. Так, у січні 2015 року в Україні почали будувати на 36,7% менше, ніж в аналогічний період минулого року. За останьою інформацією Держстату, за три місяці поточного року в Україні виконано будівельних робіт на суму 8,3 млрд грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, індекс будівельної продукції склав 68,7%.

У подальшому покращення не передбачаються. Головним чином, через зменшення фінансової підтримки галузі з боку держави та втрату привабливості для інвесторів у зв'язку з посиленням економічної кризи та неспокоєм на сході країни.

Читайте також: Будівництво «витягне» українську економіку з кризи

Нагадаємо, цьогоріч, як і минулого року, державним бюджетом передбачено 6,8 млн грн для підтримки Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Значно зменшується виплата часткової компенсації відсоткової ставки іпотечних кредитів, наданих молодим сім'ям і громадянам, до 49,26 млн грн. (минулоріч – 60,8 млн грн). Подібна доля чекає програму здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов – до 93,248 млн грн (минулоріч передбачалося 300 млн грн). Зовсім не йдеться про фінансування державної житлової програми «Доступне житло».

Наприкінці березня Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, звісно, було проанонсовано, що китайська компанія CITIC ConstructionCo. Ltd готова надати Україні кредит у розмірі 15 млрд дол. на розвиток державної житлової політики, будівництво доступного житла, формування фонду соціального житла, розгортання молодіжного житлового будівництва, кредитування індивідуальних сільських забудовників, реалізацію інфраструктурних проектів. Однак, на якому наразі етапі ця «готовність», поки не відомо.

Тож, більшості українців, котрі потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирній черзі, варто запастися терпіння - у 2015 році з житлом пощастить ще меншій кількості сімей та одинаків, ніж минулоріч.

Катерина Ляшевська

 
Коментарі (0)