ГоловнаКоментаріГазопостачанняВласний газовидобуток будь-якою ціною

Власний газовидобуток будь-якою ціною

Експерти запевняють, що наразі Україні потрібно робити усе можливе, задля збільшення власного видобутку газу, навіть якщо це задоволення буде не з дешевих.

Україні потрібно робити все для того, щоб розвивати власний видобуток газу. Про це заявив колишній посол з особливих доручень з питань енергетичної безпеки МЗС України В'ячеслав Княжицький, - інформує Gazeta.ua.

«Має робитися все, що лише можливо, щоб завантажити свою газотранспортну систему власним газом як можна більше. Сьогодні Україна дорого платить за бурові плавучі установки. Але вони поступово окупляться. Тут справа не в конкретних вишках, а в тому, що нам потрібно завантажувати свою газотранспортну систему. Я вважаю, що це - єдиний вихід з того безладу, який відбувається в наших відносинах з Росією. Ми повинні пам'ятати, що треба робити багато того, чого ми раніше не робили. Тільки так ми станемо менш залежні від транзиту російського газу», - зазначив колишній посол.

Він нагадав, що в Україні намагалися диверсифікувати закупівлі ядерного палива, коли підписали контракт на постачання палива виробництва американської компанією «Вестінгхаус». Втім, ці спроби так нічим і не закінчилися. Україна досі отримує паливо тільки від одного виробника - російської компанії ТВЕЛ.

Читайте також: Газова залежність України: міф чи реальність?

«Я пам'ятаю слова тодішнього Віце-прем'єра Віталія Гайдука, коли його запитували про те, що американське паливо буде набагато дорожче. Він говорив: ми повинні йти на ці витрати на першому етапі. Так, зараз це буде не рентабельно. Але потім все одно вийде дешевше. Ми повинні йти на таку диверсифікацію. Тому і нам іноді потрібно йти на додаткові витрати, але досягти газової диверсифікації. Тоді ціни на газ будуть прозорими, як у Європі. Тарифи не будуть керуватися Москвою», - зазначив В'ячеслав Княжицький.

Схожої позиції щодо власного видобутку газу дотримується і Прем'єр-міністр Микола Азаров.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, чиновник упевнений, що за оптимістичним сценарієм «Нафтогаз України» в 2015 році зможе видобувати більше 21 млрд кубометрів газу.

«Оптимістичний варіант розвитку видобутку вуглеводнів компанією НАК «Нафтогаз України» передбачає збільшення обсягів видобутку вже в 2015 році більше 21 млрд кубометрів і нафти з газовим конденсатом понад 3 млн тонн, відповідно на 17% і 8% більше в порівнянні з показниками 2011 року», - зазначив Прем'єр-міністр.

Крім того, за його словами, Україна нарощує видобуток власного природного газу на шельфі Чорного і Азовського морів.

 
Коментарі (0)