ГоловнаНовини ЖКГВодопостачанняВодоканали вже можуть відключати від електроенергії через борги

Водоканали вже можуть відключати від електроенергії через борги

Станом на сьогодні через заборгованість перед енергопостачальними організаціями водоканали де-юре можуть відключати від електроенергії

 

Станом на сьогодні через заборгованість перед енергопостачальними організаціями водоканали де-юре можуть відключати від електроенергії. Були вже такі випадки, коли енергетичні компанії арештовувати спеціальну техніку водоканалів при виконанні ремонтних робіт.

Про це в етері Громадського радіо повідомив президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький:

«За оцінками світового банку, шкода нанесена всім водоканалам, у вигляді пошкоджених мереж, об’єктів оцінюється в 11 мільярдів євро. Це те, що треба відновлювати, відновлювати потрібно за сучасними будівельними нормами, а це робота на роки. Зараз є плани розпочати проєктування і реформування галузі і ці потреби вони будуть враховані», – каже Новицький.

За його словами, водоканали поділили на три групи:

Перша – це ті, що перебувають або перебували у зоні бойових дій, найбільші пошкодження і найбільший відтік споживачів, найбільші проблеми, які виникли фінансово-господарські.

Друга – це водоканали деокупованих територій. Там можливо менші проблеми технічного характеру, але є інші проблеми, які треба вирішувати.

Третя – центральна і західна Україна, де відбулось збільшення кількості споживачів і виникають додаткові навантаження на мережу і це також потребує особливої уваги, бо технічні можливості таких водоканалів обмежені.

«Є спільні проблеми у водоканалів – це відсутність джерел фінансування операційної діяльності. Це витрати водоканалів пов’язані з виплатою заробітної плати, пов’язані з оплатою за користування електроенергією, оплатою за використовування паливно-мастильними матеріалами та інше. Гроші, які надходять на рахунки водоканалів недостатньо, середньостатистичний водоканал України профінансований на 43%. Середня заробітна платня в Україні по водоканалах в середньому від 10 – 13 тисяч, а тому у водоканалах відтік кадрів» , – додав Президент Асоціації «Укрводоканалекологія».

Він зазначив, що водоканали не можуть виконувати планові роботи по ремонту мереж і тому кількість аварій збільшується, бо всі надходження, які поступають на рахунки водоканалів направляють на оплату електроенергії.

«Тим паче держава «пішла на зустріч», скасувала норми, які забороняли відключати об’єкти критичної інфраструктури у тому числі водоканали. У результаті на сьогодні заборгованість водоканалів перед енергопостачальними організаціями приблизно 8 мільярдів гривень. Нас вже де-юре можуть відключати. Були вже такі випадки, коли енергетичні компанії арештовувати спеціальну техніку водоканалів при виконанні ремонтних робіт і це все результат безвідповідальної діяльності національного регулятора щодо невстановлених тарифів. Більш того, тарифи були встановлені в червні минулого року і в липні вони діяли 5 днів, але потім було скасовано через те, що дали Кабміну доручення відпрацювати механізми фінансування водоканалів, але досі рішення немає і ми знаходимось поза правового поля», – розповів Новицький.

 

 

 
Коментарі (0)