ІНФОГРАФІКА:
Опалювальний сезон у Євросоюзі
Як Україна пройшла найважчий в історії опалювальний сезон
Яка мінімальна температура у приміщеннях у країнах Європи
Роз'яснення, як оплачувати комуналку під час війни
Що робити, якщо вдома холодні батареї
Стан інфраструктури «Укрзалізниці»
Перелік пільг на ЖКП, що передбачені для учасників бойових дій
Які нормативи використовуються при розрахунку субсидії
Як розраховується житлова субсидія та кому призначається
Скільки років має служити будинок, ліфт чи літак
Виробництво електроенергії з ВДЕ
Водоспоживання за українськими правилами
На відновлення об’єктів тепло- та водопостачання Уряд виділив 176,5 млн грн
У Бучі встановили станцію очищення води
Водоканали вже можуть відключати від електроенергії через борги
Водяна категоричність
Вода витрачається різними споживачами на найрізноманітніші потреби. Однак переважна більшість цих витрат може бути зведена до трьох основних категорій:
Побутові потреби
Витрата води на господарсько-питні потреби населення передбачає, витрати води на приготування їжі, підтримання гігієни. До побутовим потребам також відносять витрати води, необхідні для забезпечення благоустрою міста, наприклад, миття вулиць, полив зелених насаджень і т.д.
Технічні витрати
Витрата води для виробничих (технічних) цілей на підпри ємствах промисловості, транспорту, енергетики, сільського господарства, наприклад: пароутворення, охолодження, конденсація пари, виготовлення різних фабрикатів, промивка продукції тощо).
Пожежогасіння
Крім того, вода витрачається на власні потреби водопроводу (промивка фільтрів, водоприймальних пристроїв, мережі і ін).
Хто скільки п'є води?
Головним водопотребителем в країні залишається сільське господарство, в якому спостерігаються найвищі безповоротні втрати води - 80%. Зростання зрошувальних площ і кількості поливної води обумовлений як обмеженням площ традиційні орних земель, досконалістю зрошувальних систем, так і особливістю сільськогосподарських культур.
На другому місці за рівнем водоспоживання - промисловість. Хоча найбільш потужними споживачів є електростанції (АЕС і ТЕС), металургія, вони сприяють, головним чином, тепловому забрудненню водойм.
Росте споживання води населенням. Якщо ще 2 століття тому міський житель щодня витрачав на себе до
Зростання споживання в категорії побутових абонентів характерний не тільки для міського населення, але і для сільського - тільки на власні потреби в селах споживають до 50 л/добу прісної води, але з урахуванням активного поливу городів у весняні та літні періоди ця величина значно зростає.
Розподіл водоспоживання визначається, насамперед, особливостями ведення сільського господарства і розвитком промисловості, хоча, як зазначалося раніше, основним водоспоживачів залишається сільське господарство.
Характер і процес водоспоживання
Отже, світове водоспоживання зростає з року в рік, тому одним з найважливіших аспектів сучасного водоспоживання є можливість зміни характеру водозабезпечення в результаті цілеспрямованого впливу на структуру глобального водообігу. Вже сьогодні господарська діяльність людини призвела до активізації процесу глобального круговороту води внаслідок зростання площі випарювання і незворотних втрат води за рахунок хімічного зв'язування.
При організації заходів по охороні природних вод в першу чергу слід розрізняти два основних аспекти використання води: водокористування і водоспоживання, які по-різному впливають на екологічний стан природних водойм. При водокористування вода з водного джерела не вилучається, тобто це використання води як середовища існування, наприклад, рибне господарство, рекреація, як транспортної магістралі, наприклад, судноплавство, і як джерела енергії для гідроелектростанцій. При водокористування можливо лише якісне виснаження водних ресурсів, яке обумовлено забрудненням водойм.
При водоспоживанні вода з водного джерела вилучається і використовується для промислових, агрокультурний, комунально-побутових та інших потреб. При водоспоживанні можливо як якісне, так і кількісне виснаження водних ресурсів і безповоротні втрати води. Цьому аспекту використання води приділяється значно більше уваги, порівняно з водокористуванням, хоча це не завжди виправдано.
Водні стандарти
За ДСТУ 3041-94, водокористування - це використання водних об'єктів і систем водопостачання для задоволення потреб населення і народного господарства, а водоспоживання - це споживання води з водного об'єкта або системи водопостачання.
Об'єктами водокористування і водоспоживання є, переважно, поверхневі і підземні прісні води, територіальні морські води. Особливу увагу при організації природоохоронних заходів приділяється проблемам захисту прісних вод. Охорона води - це система заходів, спрямованих на запобігання, обмеження і ліквідацію наслідків забруднення, засмічення і виснаження води.
У відповідності з «Правилами охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами», прісні води суші поділяють, в залежності від характеру їх використання, на чотири категорії:
I категорія - водойми господарсько-питного водопостачання населення і підприємств харчової промисловості;
II категорія - водойми культурно-побутового призначення, які використовуються для рекреації, заняття спортом тощо;
III категорія - водойми рибогосподарського призначення для збереження і нересту особливо цінних порід риб, які чутливі до кількості розчинного у воді кисню та кількості зважених речовин;
IV категорія - водойми рибогосподарського призначення для збереження інших порід риб і їх нересту.
V відповідності з категорією водойм, у місцях водокористування або водозабору при водоспоживанні, встановлені відповідні нормативи якості води, які об'єднані у дві групи: гігієнічні та санітарні. Нормами якості води називають встановлені значення показників якості води, дотримання яких забезпечує потреби конкретних видів водокористування.
Для вод господарсько-питного і культурно-побутового призначення для нормування їх якості встановлюються норми шкідливих речовин з урахуванням трьох лімітуючих ознак (показників) шкідливості: органолептичного, санітарного або загальносанітарного і санітарно-токсикологічного.
Шкідливість водних речовин
Лімітуюча ознака шкідливості (за ДСТУ 3041-95) - це одна з ознак шкідливості речовин, що забруднюють воду, яка визначає їх переважне негативний вплив і характеризується найменшим значенням ефективної-неефективною концентрації. Общесанитарный показник шкідливості характеризує вплив речовин на процеси природного самоочищення вод за рахунок біохімічних реакцій з участю природної мікрофлори або хімічних перетворень; санітарно-токсикологічний показник характеризує шкідливий вплив речовин на організм людини.
Згідно СанПін 2.1.4.559-96, питна вода повинна бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, нешкідлива за хімічним складом і мати сприятливі органолептичні властивості.
Оцінка якості природних вод є справою складною та клопіткою. Існує ряд підходів і методик цієї процедури і, в більшості випадків, оцінку якості природних вод проводять за показниками якості (іноді за індивідуальним), хоча ці показники в силу своєї відносності практично непридатні для їх використання як критерію «краще» або «гірше».
Під якістю води, загалом, розуміють характеристику її складу і властивостей, що визначають її придатність для конкретних видів водокористування (ГОСТ 17.1.1.01-77), при цьому критерії якості являють собою показники, за якими проводиться оцінка якості цих вод. Важливо, також, обліку факторів, що визначають хімічний склад природних вод.