ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоВР прийняла закон про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості

ВР прийняла закон про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості

Верховна Рада прийняла в другому читанні закон про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, що посилює вимоги до роботи колекторських компаній
Верховна Рада прийняла в другому читанні закон про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості, що посилює вимоги до роботи колекторських компаній (законопроект №4241).
 
За законопроект проголосували 274 народних депутата при необхідних 226 голосах.
 
Нагадаємо, законопроект №4241 Верховна Рада прийняла за основу в першому читанні в кінці січня 2021 року. Він встановлює правила роботи колекторів і їх регулювання, зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, норми етичної поведінки з боржниками, вимоги до нагляду за колекторської діяльністю, а також санкції за порушення.
 
Також, в 2020 році подали в Національний банк України понад 2000 скарг на колекторську діяльність, в тому числі і про загрози колекторів.
 
В НБУ порадили, що робити споживачеві уникнути проблем з колекторами:
 
Не допускайте прострочення кредиту, веде до залучення колекторів. У разі виникнення таких ситуацій, спробуйте домовитися про реструктуризацію боргу і припинення дій колекторів.
 
Якщо колектори продовжують загрожувати, зверніться з письмовою скаргою на керівництво фінкомпанії або банку, а також в НБУ.
 

Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до суду. Адже саме вони контролюють дотримання законодавства про захист персональних даних. 

 
Коментарі (0)