ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаВітчизняну енергосистему рятують від аварій надзвичайним станом

Вітчизняну енергосистему рятують від аварій надзвичайним станом

У вітчизняний ринок електроенергії уряд ввів тимчасові надзвичайні заходи заради запобігання негативних наслідків. Окрім того, це може стати способом подолання негативних наслідків у об’єднаній енергосистемі.

Введення надзвичайних заходів в українській енергетиці спрямовано на запобігання загрози аварій. Втім введення таких заходів «наперед» все ж не є класичним рішенням. Таку думку висловив радник Міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех, передає прес-служба Міненерго.

«Надзвичайна ситуація повинна вводитися за наслідками, в нас вона для запобігання», - відмітив посадовець.

Радник Міністра надав, що в історії України вже траплялися випадки надзвичайних ситуацій в енергетиці, зокрема, коли у 2000 році було спрямовано частину ресурсів для відновлення магістральних мереж за наслідками обледеніння у Вінницькій області.

«Нинішня ситуація відрізняється тим, що надзвичайна ситуація в ОЕС – це події, що призвели до порушення режиму роботи ОЕС, від’єднання і погашення цілих регіонів в ОЕС, або якщо такі події мають характер незворотних і призведуть до таких порушень», -  роз’яснив він.

Поміж тим, пан Чиж також заявив, що серед основних чинників, які все ж можуть негативно вплинути на ОЕС країни та у зв’язку з чим уряд запровадив НС – це тривале порушення нормальної роботи ринку електроенергії та відсутність антрацитного вугілля у зв’язку з проведенням АТО на Донбасі.

«У цих умовах надзвичайного характеру диспетчер має надзвичайні повноваження. Неналежна кількість (антрацитного) палива на складах ТЕЦ є певною загрозою, і для запобігання надзвичайній ситуації в системі було прийнята Постанова Уряду (Розпорядження № 1296-р від 9 грудня 2015 року, - ред.)», - пояснив чиновник.

Втім, за словами радника Міністра, прийняття рішення Кабінету Міністрів про запровадження надзвичайних заходів не означає автоматичної зміни роботи ринку, оскільки це лише визначає надзвичайні повноваження із врегулювання роботи ОЕС.

«Чи скористаються цією постановою Регулятор (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, - ред.) щодо встановлення тарифів і обсягів виробництва певних виробників  - не зрозуміло, але на ситуацію загрози щодо відсутності палива реагувати треба було», - пояснив пан Чех додавши, що таке рішення приймається не вперше.

Читайте також: Тарифи на електроенергію: відмінити не можна платити

Попри це, посадовець підкреслив, що введення НС на ринку електроенергетики – лише спосіб подолання негативних наслідків у ОЕС.

«Я хочу звернути увагу, що це різні поняття: надзвичайна ситуація в енергоринку України та надзвичайна ситуація в ОЕС України. Надзвичайна ситуація на ринку має бути наслідком або способом подолання надзвичайних ситуацій в енергетиці, в ОЕС України», - відмітив радник очільника Міненерго.

Нагадаємо, що введення на ринку електроенергії  тимчасових надзвичайних заходів дозволяє коригувати величину «зелених тарифів» на електроенергію, встановлювати додаткові платежі виробникам електроенергії, коригувати інвестпрограми, встановлювати вимоги до графіків виробництва та ліміти потужності.

 
Коментарі (0)