ГоловнаВибір редакціїОСББЗ ОСББ конкуруватимуть будинкові комітети

З ОСББ конкуруватимуть будинкові комітети

На першу сесію Харківської міської ради у 2014 році буде винесено питання про створення 50 будинкових комітетів в Орджонікідзевському та двох - у Дзержинському районі.

У Харкові впроваджується пілотний проект зі створення будинкових комітетів. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Харківської міської ради.

За словами начальника відділу з контролю за діяльністю житлових кооперативів та ОСББ Департаменту житлового господарства Олександра Біляцького, на першу сесію Харківської міської ради у 2014 році буде винесено питання про створення 50 будинкових комітетів в Орджонікідзевському районі та двох - у Дзержинському.

Як зазначив Олександр Біляцький, з 2009 року міська влада проводить роботу зі створення ОСББ. Але через деякі проблемні моменти, пов'язані з веденням господарської діяльності ОСББ, городяни не настільки активно створюють подібні об'єднання. Будинкові комітети в цьому плані набагато простіші: там немає необхідності реєструвати юридичну особу і не потрібно здавати звіти в різні інстанції.

«Просто ініціативні люди, відповідно до закону про органи самоорганізації громадян, стають, можна так сказати, депутатами від свого будинку і контролюють виконання наданих комунальними підприємствами послуг, вносять свої пропозиції щодо поліпшення утримання будинку. Як показує практика, на таку форму роботи харків'яни йдуть більш охоче. Найголовніше, щоб у людей з'явилася ініціатива, щоб вони не були байдужі до того місця, де живуть. Організувати суботник, посадити квіти, проявити турботу про житло - взяти участь у цьому може кожен. А місто розгляне можливість співфінансування якихось робіт. Ми розцінюємо цю форму самоорганізації населення як фундамент, на якому в майбутньому мешканці, коли побачать, що ця система працює, зможуть створити ОСББ і взятися за самостійне обслуговування будинку», - зазначив Олександр Біляцький.

За його словами, якщо проект у Орджонікідзевському районі буде успішним, то робота зі створення будинкових комітетів буде продовжена і в інших районах міста.

На сьогодні у Харкові працює два будинкових комітети, створені раніше в Орджонікідзевському районі за ініціативи самих городян.

 
Коментарі (2)
Владимир1
17 Грудня 2013 p. 18:59
Какая наивность! закону Об ОСН уже лет 15, наработан большой негативный опыт, а тут проснулись и начинают с чистого листа! Я голова домкома, в начале бурной деятельности "зажали в угол" директора ЖЭКа, а тот говорит - Ну не стану я переводить деньги куда надо, снимут меня, другого поставят - вам от этого лучше станет? Вам систему не сломать, сказал начальник ЖЭК Сломать можно, сломать надо - путь один ОСББ, так что ни о какой конкуренции ОСББ и ОСН речи быть не может!
Надежда
30 Грудня 2013 p. 16:54
Домкомы-это ерунда. Кто будет работать бесплатно? А во вторых ,приходится мирить подъезды, а то дома? Как вы это представляете, когда ознакомилась с документами по домкомам, то это непродуманная нереальная программа , делающая новые рабочие места для примазавшихся руководителей без портфеля-это мое мнение.Кто-то за эту бурду получил деньги.