ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняЗа несплату газових боргів «летітимуть голови» місцевої влади

За несплату газових боргів «летітимуть голови» місцевої влади

За незадовільний рівень розрахунків за енергоносії в регіонах і суттєве нарощування боргів з початку опалювального сезону відповідатиме керівництво на місцях.

Віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко попередив керівництво областей про те, що керівники на місцях будуть нести особисту відповідальність за ситуацію, що склалася із незадовільним рівнем розрахунків за енергоносії в регіонах і суттєвим приростом заборгованості з початку опалювального сезону. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі посадовця.

Відповідно Міненерговугіллю, Мінрегіону та НАК «Нафтогаз України» було доручено у двотижневий строк створити робочу групу з аналізу причин незадовільного стану розрахунків теплопостачальних підприємств за спожитий природний газ та вжити невідкладних заходів щодо їх усунення, у тому числі шляхом прийняття відповідних кадрових рішень.

При цьому Юрій Бойко звернув особливу увагу на неприпустимість незадовільної ситуації, що склалася з розрахунком за енергоносії в Луганській та Житомирській областях та відзначив позитивний досвід Закарпатської області по розрахунках за газ.

 «Я хочу подякувати Закарпатській області, яка має рівень розрахунків 93%, а заборгованість за всі опалювальні сезони – всього 780 тис. грн. Як бачимо, є і позитивні приклади областей і підприємств, які вчасно розраховуються, але, на жаль, більше негативних. При середньому рівню розрахунків з урахуванням субвенцій по місцевим бюджетам і покриттям різниці в тарифах з початку опалювального сезону - 72% по країні деякі області розрахувались на значно меншому рівні», - наголосив Віце-прем’єр-міністр.

Підсумовуючи, Юрій Бойко заявив, що протягом наступних двох тижнів повинні бути вжиті заходи з підвищення рівня розрахунків за газ та ліквідації заборгованості.

«Необхідно, щоб в наступні два тижні була відпрацьована система із Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міненерговугілля, компанією «Нафтогаз України», укладені договори, розроблені графіки погашення заборгованості і ми підвели попередні підсумки в середині лютого. Якщо не буде відгуку від областей про погашення заборгованості, хочу відразу попередити про адміністративні заходи», - сказав Юрій Бойко.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный
06 Лютого 2013 p. 13:47
Заборгованість за газ у підприємств теплокомуненерго буде зростати. На те є дві ключові причини. 1. Платоспроможність населення катастрофічно падає і навіть введення пені не поліпшить ситуацію, а тільки збільшить абсолютні суми заборгованості. 2. Відносно тепла зима та енергоємне теплогенеруюче обладнання привели до так званих "перетопів" коли вартість витрачених енергоносіїв перевищує вартість фактично наданих послуг з централізованого опалення (виставлених до оплати споживачам). Як не поганяй клячу, бийстро вона не побіжить - здохне.