ГоловнаНовини ЖКГБлагоустрійЗа забруднення довкілля хочуть посилити відповідальність

За забруднення довкілля хочуть посилити відповідальність

Влада хоче посилити відповідальність за забруднення навколишнього середовища відходами. Відповідний законопроект нещодавно був зареєстрований у Верховній Раді.

Кілька днів тому у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону № 1816 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами та благоустрою територій)»,  Ним пропонується, посили відповідальність за псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення.

Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, є запровадження адекватної відповідальності за правопорушення у сфері поводження з відходами та благоустрою територій, а також прибрати правові колізії у термінології в Законах із зазначених питань.

Зауважується, що наразі кількома статтями Кодексу України про адміністративні порушення передбачено штрафні санкції: для громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн.) і для посадових осіб, громадян - суб’єктів підприємницької діяльності - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.).

На думку ініціаторів, реалізація положень цього проекту дозволить поліпшити стан законності у сферах поводження з побутовими відходами та благоустрою територій, а також ліквідувати деякі існуючі колізії у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, щороку Україна все більше «занурюється» у сміття. Причини цього вбачають як у недосконалому законодавстві, порівняно з ЄС, так і в застарілих методах боротьби з ТПВ. Однак, не останню роль відіграє і культура поводження з відходами пересічного українця.

 
Коментарі (0)