ГоловнаКоментаріГазопостачання«Нафтогаз» не платитиме Росії за поставки газу на Донбас

«Нафтогаз» не платитиме Росії за поставки газу на Донбас

Вчора «Нафтогаз» відновив газопостачання на території проведення АТО. Крім цього, у компанії заявляють, що наміри російської сторони про початок поставок газу на Донбас є нелогічними та некоректними.

Україна вчора відновила поставки газу на території проведення АТО. Наразі тиск в газопроводах Донецької та Луганської областей нормальний. Про це вчора на прес-конференції повідомив голова НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболев.

Очільник НАКу підкреслив, що спеціалістами було ліквідовано пошкодження на газопроводах, однак відновити газові магістралі не вдалося через бойові дії.

«Ми ввели газопроводи, які достатні для підтримки нормального тиску. Повернути магістралі не маємо можливості», - сказав пан Коболєв.

В той же час голова «Газпрому» Олексій Міллер завив, що Росія постачає газ на території «ДНР» та «ЛНР». Опирався очільник «Газпрому» на існуючий контракт з «Нафтогазом».

«Згідно з чинним між «Газпромом» і «Нафтогазом України» контрактом купівлі-продажу газу, з 16:00 19 лютого 2015 року «Газпром» поставляє газ в Україну, в тому числі через газовимірювальні станції «Прохорівка» і «Платово», в обсязі 12 млн кубометрів на добу», - сказав він.

В свій чергу голова «Нафтогазу» наголосив, що це самовільне постачання газу і є порушенням контракту між компаніями. Крім цього, пан Коболєв заявив, що виміряти обсяги «поставлено» Росією газу неможливо. Адже наразі представників НАКу та «Укратрансгазу» немає на території проведення АТО. А станція «Плотово» вже довгий час не використовуєть «Нафтогазом».

«На Сході немає можливості проводити заміри об’ємів газу. Ми не можемо перевірити інформацію про передачу газу. Тиск в газовій системі зберіг на прийнятному рівні і він вищий критичного рівня Представників «Нафтогазу» і «Укратрансгазу» немає на «Платово», вона була зупинена і наразі не використовується», - сказав пан Коболєв.

Що ж стосується оплати за так званий наданий газ на територію Донбасу, про що теж заявляла російська сторона, то Київ не платитиме, адже не має доказів надходження «блакитного» палива на територію АТО.

«Нафтогаз» не буде оплачувати цей рахунок. Він протирічить контракту. Є певна територія на яку «Газпром»  заявляє, що буде поставляти газ. За відсутності контролю, теоретично можна заявляти будь-що. Тому за умови відсутності представників – це виглядає нелогічно, некоректно», - підкреслив очільник НАКу.

Андрій Коболєв також наголосив, що Україна нарощує поставки природного газу з країн Європи, що негативно відображається на російському газовому ринку, адже Україна є одним з найбільших імпортерів «блакитного» палива Росії.

Читайте також: Україна ризикує втратити угорський газ

«Зважаючи на зменшення поставок російського газу і збільшення європейського – це спроба закріпити частину українського ринку газу», - резюмував голова «Нафтогазу».

Нагадаємо, вчора Прем’єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв доручив Міністерству палива та енергетики РФ спільно з «Газпромом» розробити план надання «ДНР» та «ЛНР» гуманітарної допомоги у вигляді поставок природного газу.

 
Коментарі (0)