ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаЗаміщення газу мазутом дорівнює «цирку»

Заміщення газу мазутом дорівнює «цирку»

Україна замістить частину дефіциту газу мазутом, решту уряд сподівається зекономити. Експерти галузі негативно оцінюють такі плани, порівнюють з цирком, кажуть все зводиться до підвищення тарифів і збереження енергозалежності від Росії.

Уряд планує частину дефіциту природного газу, необхідного для сталого проходження опалювального сезону, замістити мазутом. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман після завершення Урядового антикризового енергетичного штабу.

«Сьогодні проводяться розрахунки, скільки ж потрібно ресурсу, щоб закупити необхідні обсяги мазуту» - підкреслив він.

Щодо іншої частини дефіциту газу, посадовець повідомив, що  «Нафтогазом» і Міненерго вирішується питання стосовно зменшення споживання «блакитного» палива.

«Тобто, максимально, скільки дозволять ресурси, ми замістимо газ, решту – будемо економити. Розраховуємо і на те, що буде економія споживання самими споживачами», - пояснив Володимир Гройсман.

Читайте також: Україна замінить газ біомасою з полів

При цьому посадовець зазначив, що питання дефіциту вугілля вже вирішується. Наразі є перші контракти з постачальниками з Південної Африки, за якими щомісяця, протягом жовтня - січня включно Україна купуватиме по 250 тис тонн вугілля.

Зауважимо, експерти галузі не особливо вітають ініціативу уряду – заміщення газу мазутом. «Мазут - це резервне паливо, а не паливо заміщення» - кажуть вони.

Незалежний експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики в Україні та почесний президент Fund of Energy-Efficient Investments Ігор Черкашин розводить руками: «У цій країні коли-небудь цирк поїде? Тільки з клоунами!».

«Моє основне обурення, навіть не в тому, що резервне паливо буде використовуватися в плановому порядку, а не в режимі повної газової блокади. А в тому, що доводиться саме до такої ситуації, коли не залишається вибору і часу для іншого рішення. Наслідком буде «обгрунтування» для збільшення тарифів. І збереження газової залежності» - пояснює він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, з урахуванням усіх урядових ініціатив щодо заміщення використання газу, щоб успішно пройти опалювальний сезон, Україна мусить зекономити близько 3 млрд кубометрів газу. А якщо не вирішиться питання забезпечення ТЕС вугіллям, вже найближчим часом без електроенергії можуть залишитися близько 10 млн осіб в Київській, Харківській, Одеській і Запорізькій областях.

 
Коментарі (0)