ГоловнаВибір редакціїПодіїЗаплановане переведення годинників на літній час відбудеться зовсім скоро

Заплановане переведення годинників на літній час відбудеться зовсім скоро

У цьому році, у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня, українці мають перевести час, перемістивши стрілки годинників на одну годину вперед
Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Датою переходу на літній час визначено останню неділю березня.
 
У цьому році, у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня, українці мають перевести час, перемістивши стрілки годинників на одну годину вперед. Зробити це пропонують о 3:00. Таким чином, шляхом переведення годинників спати доведеться на годину менше.
 
Переведення годинників на літній час здійснюється для того, щоб люди мали можливість швидше починати день й довше працювати. Робиться це, як пояснюється, з метою економії енергетичних і паливних запасів країни шляхом більш раціонального використання денного світла для неспання, праці та часу.
 
Водночас багато країн уже відмовилися від сезонної зміни часу. Адже на противагу економії електроенергії виставляється шкода для організму людини й інші чинники.
 
Нагадаємо, в Україні восени 2020 році у Верховній Раді ініціювали законопроєкт про скасування переведення годинників. На початку березня 2021 року парламент ухвалив у першому читанні відповідний проєкт закону.
 
"Основна ідеологія цього законопроєкту – поширити природній для України зимовий час плюс два, який відповідає поясному часу, і відмовитись від подальшого переведення годинників, тому що це суперечить цілій низці питань, пов’язаних з життям і здоров’ям людини", - сказав перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук, представляючи законопроєкт в парламенті.
 
У законопроєкті говориться, що на території України обчислення часу здійснюватиметься відповідно до київського часу, що є єдиним для всієї території України.
 
Коментарі (0)