ГоловнаВибір редакціїЗаконодавствоЗатримку оформлення субсидій планують компенсувати новою знижкою

Затримку оформлення субсидій планують компенсувати новою знижкою

Перламентарям запропонували боротися із затримкою оформлення субсидій на ЖКП в органах соцзахисту населення. Зокрема, у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає «знижку» на ЖКП в разі «гальмування» відповіді про надання субсидії

У Верховній Раді днями зареєстрували законопроект №3420 «Про запровадження принципу мовчазної згоди при наданні житлових субсидій».

Документом пропонується запровадити принцип мовчазної згоди.

«Суть даного принципу полягатиме у отриманні громадянином права на оплату нарахованих на всю площу житла та фактично спожитих згідно показників засобів обліку житлово-комунальних послуг зі зниженням їх цін та тарифів на 70 відсотків, а у разі звернення за призначенням субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – права на отримання субсидії у подвійному розмірі, за умови якщо ним подано в установленому порядку необхідні документи у повному обсязі, але рішення про призначення (непризначення) субсидії не було прийнято протягом десяти днів після подання документів та отримання необхідних відомостей від відповідних органів», - зазначається в пояснювальній записці.

Зокрема, законопроект пропонує такий розрахунок 70% знижки:

1) сім’я, що складається з 2 пенсіонерів та отримує 1200 грн. пенсії на кожного члена сім’ї, тобто 2400 грн. на сім’ю;

2) сім’я проживає у двокімнатній квартирі;

3) нарахування житлово-комунальних послуг для такої сім’ї орієнтовно становить 1500 грн.

Зазначається, що згідно з даними калькулятора розрахунку житлових субсидій, розмір субсидії для сім’ї становитиме 1337 грн., тобто 89% від нарахованої суми житлово-комунальних послуг.

Ініціатори вважають, що запровадження такої системи стимулюватиме органи соцзахисту вчасно приймати рішення про призначення субсидій, оскільки затримка в ухваленні або ж неприйняття такого рішення матиме наслідком автоматичне збільшення розміру житлових субсидій.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, боржники за газ, окрім попереджень про відключення, будуть отримувати і прохання про оформлення субсидій. Також, постачальники газу не повинні відключати «блакитне» паливо абонентам, які подали документи для її оформлення.

Анастасія Войтко

 
Коментарі (0)