ГоловнаКоментаріАльтернативна енергетика«Зелений» тариф «прив’яжуть» до євро

«Зелений» тариф «прив’яжуть» до євро

Тариф на «зелену» енергетику розглядатимуть з урахуванням курсу євро. Такі умови є вигідними для інвесторів, які в подальшому фінансуватимуть не лише сферу відновлювальної енергетики, а й інші галузі.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг встановлюватиме «зелений» тариф відповідно до курсу євро. Про це заявив голова підкомітету з питань нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії комітету Верховної Ради з питань ТЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Лівік, передає «РБК-Україна».

Зокрема, він повідомив, що індексація курсу євро буде проходити раз у три місяці. Зараз індексація цієї валюти відбувається раз в місяць. Питання фіксованої ставки наразі знаходяться на етапі обговорення.

«Сьогодні є домовленість, що ми прив'язуємося до євро, але як це буде прописано в законі - остаточного розуміння ще немає», - зазначив пан Лівік.

Експерт також наголосив, що в даній ситуації потрібно досягнути компромісу між інтересами інвесторів та держави.

«Зрозуміло, що хорошим для всіх ти не будеш - інвестори будуть лобіювати високі ставки і надавати економічне обґрунтування. Але є світова і європейська практика, і, посилаючись на неї, ми сьогодні на робочій групі рівень ставок погодили - цифри поки називати не буду - на якихось напрямках вони виростуть, на яких, навпаки, знизяться», - підкреслив представник комітету ВР.

Читайте також: В Україні змінився «зелений» тариф

Однак, за словами Олександра Лівіка, зниження буде стосуватися лише нових інвесторів. Зокрема, запрацює і система бонусів. Це було основною умовою Європейськjuj банку реконструкції та розвитку. Організація проінвестувала ряд проектів на загальну суму 1,5 млрд дол. Адже, якби не було прив’язки до євро – не було б й інвесторів.

Саме сприятливі для інвесторів умови, за словами експерта, приваблюють фінансування не лише у сферу відновлювальної енергетики, а й в інші галузі. Зокрема в будівництво.

Нагадаємо, китайська компанія CITIC ConstructionCo. Ltd готова надати Україні кредит у розмірі 15 млрд дол. на будівництво доступного житла. Відповідний меморандум підписали в Києві уповноважений глави Мінрегіону України і уповноважений CITIC ConstructionCo. Ltd. Кредит надається під мінімальні відсотки, строком на п'ятнадцять років з правом пролонгації. Меморандум передбачає розвиток державної житлової політики, будівництво доступного житла, формування фонду соціального житла, розгортання молодіжного житлового будівництва, кредитування індивідуальних сільських забудовників, реалізацію інфраструктурних проектів.

 
Коментарі (0)