ГоловнаКоментаріЖитлоЖитло в новобудовах стає більш привабливим

Житло в новобудовах стає більш привабливим

Обвал на вторинному ринку житла позитивно відзначився на купівлі квартир в новобудовах. На думку експертів, попит на житло в таких будинках до кінця року лише зростатиме і вдвічі перевищить кількість житла, придбаного на вторинному ринку.

До кінця поточного року попит на квартири у новобудовах удвічі перевищить кількість квартир, придбаних на вторинному ринку житла. На цьому наполягає спеціаліст департаменту маркетингу одного із столичних агентств нерухомості Сергій Костецький, - повідомляє «Укрінформ».

Він зазначає, що наприкінці минулого року українці стали купувати більше квартир у новобудовах і будинках, які будуються, ніж на вторинному ринку.

«Основний чинник, через який це сталося, - це обмеження готівкових розрахунків. Разом з цим люди зрозуміли, що вигідніше інвестувати у новобудови, вони і якісні, і мають більше переваг. І зараз дійсно попит на житло у новобудовах вище, ніж на вторинне, і, думаю, ця тенденція поступово збільшуватиметься. У 2008 році на первинному ринку було продано 10 тис. квартир, на вторинному - 20 тис., а зараз ситуація може кардинально змінитися і до кінця поточного року може бути таке, що на вторинному ринку буде продано удвічі менше квартир, ніж у новобудовах», - зауважує Сергій Костецький.

За його словами, така тенденція пов'язана зі зростанням довіри населення до забудовників, вигідними і різноплановими пропозиціями житла.

Читайте також: Ринок нерухомості: основні тенденції на поточний рік

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, ринок вторинного житла в Україні «обвалися» на 70% через безготівкові розрахунки. На думку експертів, економічні та політичні впливи мають місце, однак не є ключовим фактором у цій ситуації.

Окрім того нагадаємо, експерти також зазначають, що введення обмежень на готівкові розрахунки сприятиме переорієнтації потенційних покупців із вторинного ринку житла на первинний.

«Адже тепер задля проведення грошової операції потрібно відкрити розрахунковий рахунок і покупцю, і продавцю, що не безкоштовно. Далі, ваші витрати збільшаться і через подвійну конвертацію валюти, і, нарешті, збільшить проміжок часу між переходом права власності до покупця і отриманням грошей продавцем. Тобто, на первинному ринку купувати житло буде зручніше і економічно вигідніше», — пояснює президент ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір.

 
Коментарі (0)