ГоловнаВибір редакціїЖитлоБезготівкові розрахунки «підірвали» ринок вторинного житла

Безготівкові розрахунки «підірвали» ринок вторинного житла

Ринок вторинного житла в Україні «обвалися» на 70% через безготівкові розрахунки. На думку експертів, економічні та політичні впливи мають місце, однак не є ключовим фактором у цій ситуації.

Кількість угод на вторинному ринку житла за останній час суттєво зменшилась, що є наслідком введення обмежень на готівкові розрахунки. На цьому наголосив провідний спеціаліст департаменту маркетингу одного зі столичних агентств нерухомості Сергій Костецький, - повідомляє «УНН».

Зокрема експерт зазначив, що ключовим фактором впливу на ринок нерухомості є законодавчі нововведення, а економічна ситуація та певні політичні проблеми складають лише 20%. Найбільш сильний відбиток серед інших змін має обмеження готівкових розрахунків до 150 тис. грн.

«Первинний ринок глобально не постраждав, там завжди були безготівкові проплати, зараз забудовники пропонують досить хороші варіанти, тож у новобудовах люди купляють житло досить таки активно. А от максимально постраждав саме вторинний ринок, з вересня по грудень минулого року продажі впали на 50%, а у січні цього року - ще на відсотків 30 порівняно з груднем», - сказав пан Костецький.

За його експерта, важливими законодавчими нововведеннями, які найближчим часом вплинуть на ринок житла, також є введення податку на нерухомість з 1 січня 2014 року і нова оцінка нерухомості.

Читайте також: Ринок нерухомості: основні тенденції на поточний рік

Нагадаємо, експерти також зазначають, що введення обмежень на готівкові розрахунки сприятиме переорієнтації потенційних покупців із вторинного ринку житла на первинний.

«Адже тепер задля проведення грошової операції потрібно відкрити розрахунковий рахунок і покупцю, і продавцю, що не безкоштовно. Далі, ваші витрати збільшаться і через подвійну конвертацію валюти, і, нарешті, збільшить проміжок часу між переходом права власності до покупця і отриманням грошей продавцем. Тобто, на первинному ринку купувати житло буде зручніше і економічно вигідніше», — пояснює президент ХК «Київміськбуд» Ігор Кушнір.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, протягом минулого місяця піднявся попит на вторинне житло. Головною причиною різкої зміни вектора попиту стала нестабільна політична та економічна ситуація в країні, зокрема зростання курсу долара.

 
Коментарі (0)